Saturday, January 30, 2010

Tetiba aku ternampak.



Salam 1Malaysia.Opss..sebelum terlupa...Selamat Hari Thaipusam buat penganut Hindu di luar sana. Semoga Malaysia akan terus aman dan harmoni sentiasa. Hari ini, aku nk just nk mengomel ttg ape yg aku lihat dan rasakan sebelum ini. Seperti biasa, jalan utama senai airport akan mengalami keadaan jammed yg agak teruk ketika waktu kemuncak orang ramai pulang dari kerja.Tmbhn lg terdapat byk kwsn industri di Senai ini menggunakan jalan yg sama.Pendek kata, inilah laluan tunggal bg kwsn industri senai.Maka aku tidak terkecuali dari menggunakan jalan ini utk pulang ke rumah FIL.Dalam tengah layan traffic jammed(buat2 muka sabar), tetiba aku ternampak satu makhluk seperti *kala jengking menjalar di atas jalan yg sama.Aku pun mulalah terfikir mcm2 ttg binatang nih.Mcmane lak die blh terlepas kt jalan raya time kemuncak nih.Korang pn mesti tau kelajuan binatang tuh kn?Pastu aku tgk drivernye buat muka slumber tanpa rs bersalah.Dah tu aku sempat menjeling kt binatang tuh.sbb aku nk tgk die ade byr cukai jalan x?Nampak mcm x de.Nih yg aku musykil.Ade sesape blh jwb x?Bintang tuh sebernarnya blh berada di jalan raya @ tidak?Sbb kebelakangan nih, aku lihat byk sgt binatang nih menjalar kt jalan raya.X kira waktu.Patutnya x payahlh nk menyibuk dlm waktu puncak.Dah lah bw slow.Amik space jln lagi tuh.Dahlah buat muka x bersalah.Itu belum lagi kira lori angkat barangan yg menyibuk time waktu puncak.Dahlh penut dgn muatan.Pastu ade hati lg tu nk cilok mencilok.

*P/S : Binatang kala jengking tuh = jentolak = Brodozer

Friday, January 29, 2010

Rezeki atau Gaji?


Salam 1Malaysia.Saje je nk bagi entry berbentuk persoalan.Aku memang suka dengan gambaran pendapatan vs perbelanjaan di atas.Al maklumlah sbhgn besar dari kita rata2nya mempunyai pendapatan kurang dari RM3k.Tapi bagi aku perkiraan di atas hanyalah sekadar satu gambaran yg hanya menggunakan logik akal.Ingin aku tekankn di sini adalah tidak semua perkara di antara kita semuanya sama.

Gaji adalah wang dari hasil titik peluh kita bekerja.gaji ini blh diungkap sbg upah kiat bekerja dalam tempoh tertentu.Kebanyakan dari kita mempunyai anggaran gaji tersendiri mengikut pekerjaan masing2. Maka ramai antara kita keliru antara gaji dan rezeki.Semua gaji adalah rezeki tetapi tidak semua rezeki itu adalah gaji.

Rezeki adalah pemberian Allah dan sememangnya kita mahukn sumber rezeki itu dari yg halal tanpa was2. Maka, rezeki yang berkat akan menjdkan hidup kita akan dipermudah. cuba kita lihat kembali kepada kiraan pendapatan vs perbelanjaan di atas, tiada pun kiraan itu yg cacat, malah kiraan itu benar2 logik mengikut tuntutan kehidupan hari ini.

Berdasarkan pengalaman aku, menjadi satu kemusykilan bagaimana seorang tukang kebun sekolah yang hanya berpendapatan isi rumah kurang dari RM2000 dpt memiliki kehidupan berkeluarga nampak dipermudahkan oleh-Nya. Malah dia & isterinya mampu menyimpan duit sehingga dapat menunaikan rukun haji ke Mekah.Dia juga mampu memiliki kereta (Proton Wira),menduduki rumahnya sendiri dan mempunyai sebilangan anak yang agak ramai. Sebenarnya itulah dinamakan rezeki.Walaupun berpendapatan sederhana, aku merasakan tiada yang mustahil bagi kehidupan keluarga tukang kebun itu.Itulah penangan rezeki yang diberkati.Malah di sebalik itu, aku juga pernah mengenali seseorang pegawai kerajaan yang berpendapatan tinggi hampir sekitar rm10k tetapi memliki kehidupan yg agak kucar-kacir.Nauzubillah.

Sampai sekarang aku percaya rezeki itu milik Allah dan diberikan oleh-Nya utk setiap makhluk. Setiap rezeki yang kita  miliki sebenarnya ada dari sebahagiannya milik org lain.Ringan-ringanlah tangan utk menunaikan zakat, memberi sedekah dan juga menghulurkan bantuan kepada yg dirasakan berhak menerima.Apalah sgt nilai RM1 yg dimasukkan ke dalam tabung masjid jika dibandingkan dgn tiket wayang yg berharga RM10. Malah jgn kita lupa menjaga amalan yg telah disyariatkan oleh Allah kepada kita di samping berbakti pada Ibu Bapa kita. Moga kehidupan kita akan dipermudah dan kita akan terhindar dari menjadi golongan org yg kufur.

Oleh itu, marilah sama-sama kita ucapkan syukur Alhamdulillah di atas segala nikmat rezeki yang kita dapat pada tika ini. Apabila kita bersyukur maka Allah akan menambah nikmat kepada kita tetapi apabila kita kufur, maka tidak mustahil Allah akan menarik kembali nikmat-Nya. Ingatlah hidup kita tidak semestinya memerlukan duit RM3K++.Nikmat syukur itu adalah yang lebih utama.

Thursday, January 28, 2010

Urusan Seri Paduka Baginda

Salam 1Malaysia.Saje jek wat entry pasal urusan seri paduka baginda.Kalo korang perasan, setiap sampul surat yg berkaitan kerajaan akan tertera urusan seri paduka baginda pada bahagian atas.Sebenarnya aku nk cerita kt sini, semalam time aku balik kerja, aku terlihat sampul surat yg tertera perkataan tersebut.Lalu aku pon terus melihat nama penerima surat tersebut.Alangkah terkejutnya aku apabila tertera nama aku sendiri.Kecut gak tengok surat tu.manalah tau surat saman dari PTPTPu.Hehehe

Sekali aku buka sampul surat,aku lihat byk pula surat dalam sampul surat tu.Mula2 aku tgk ade surat rasmi SPA warna biru.Lepas tu ade surat rasmi dari JPA dan disertakan borang2nya.Mula2 penerimaan aku terhadap pembacaan surat itu, membuatkan aku geli hati dan tersenyum sendiri.Korang nk tau x? Kt sini aku ade print screen tawaran peperiksaan SPA dari website...




Aku terpilih utk menjalani peperiksaan Program Pusat Penilaian Pertahanan Awam (PPPA) unutk jawatan Pegawai Pertahanan Awam KP41.Seingat aku, aku lulus dalam peperiksaan Skim 14 SPA pada tahun 2007.Pehh dah lama tau x?

Yang aku ketawa + senyum sorang2 sebab requirement utk pemeriksaan fizikal dan kecergasan yg aku rasakan aku tersgtlah mampu buat.




BMI aku konfem lebih 30.Pastu aku kan pemakai cermin mata yg tegar.So requirement jarak penglihatan 6/9 tuh agak mustahil laa..lagi satu yg aku ketawa terbahak-bahak ialah utk larian 2.4km dibawah 20minit..peh mau aku pancit.Dah lama x bersenam..Wife ajak jogging pon aku mampu berjalan jek.My wife steady jek jogging.

Cuma aku x kan mengalah sebelum berperang jalani ujian tuh.Cuma yg aku pelik kenapa pihak SPA buat waktu bekerja utk ujian sebegini?Aku yg mempunyai komitmen kerja yg tinggi pastinya terpaksa mengambil cuti dan jarak perjalanan dari JB ke KL yg pastinya melibatkan kos yg agak tinggi.Cuma aku x tau nk cakap ape kt bos.Lagi2 time gini la pulak ade byk koje..

Wednesday, January 27, 2010

Perjalanan aku mencari rezeki seharian


Salam 1Malaysia.Arini aku nk kongsi sket tentang kehidupan aku seharian.Setelah my wife tinggalkan aku utk continue her study,sesudah pikir semasak ranum, aku mengambil keputusan utk keluar dari rumah Taman Perling tue.So,aku pun start laa mengangkut barang utk tinggalkan kehidupan di kota besar itu.Yg menjadi keberatan ialah aku telah penuhkan barang2 keperluan asas di rumah perling tuh


Aku pun mendengar kata ibu aku yg berkehendakan utk pulang dan tinggal di rumahnya shj.Boleh muat pulak tuh barang2 asas rumah perling diletakkan di rumah ibu.Jadi sekarang aku akan berulang-alik pergi kerja dari rumah family.


Jarak tempat kerja dari rumah family aku lebih kurang 55km dan perjalanan mengambil masa lebih kurang 45 minit.Pehh hampir satu jam.Sebenarnya aku tercabar dgn kesanggupan Ayah yg berulang-alik dari rumah ke sekolahnya yg jaraknya lebih kurang 50km juga.Jadi, kalo org seusia ayah boleh berulang, kenapa aku tidak boleh.Setahu aku, sepanjang karier ayah sbg pendidik,perjalanan ke sekolah rata-ratanya jauh dan pernah di tugaskan jauh di pedalaman iaitu kampung sri gunung, berhampiran gunung pulai.


Sebenarnya yang aku ingin jajakan di sini adalah suasana dan keadaan perjalanan seharian aku ke tempat kerja.Aku akan keluar di awal pagi.Bukan ingin mengelak jammed tapi suasana di jalan raya itu.Hari2 aku akan terpaksa berlumba dengan lori pasir dan lori hantu kelapa sawit di spjg perjalanan.Jalan yg aku gunakan adlh jalan biasa bukannya berstatus highway.


Keadaan jalan Kota Tinggi - Kulai, Seelong-Senai memang amatlah diketahui oleh org sekitar situ.Sruktur jalannya berlubang-lubang dan tidak rata.Jalan yg ditampal lubang-lubangnya akan manghasilkan bongolan di sepanjang jalan.Apabila jalan itu dibaiki, mungkin bertahan kurang dari sebulan.Tapi akhir2 ini kerja-kerja menaik taraf keseluruhan sepanjang jalan seelong-senai membuatkan jalan ke tempat kerja cukup selesa dan lancar.Tapi, itu pun dah mula berlopak2 sini sana.






Aku buleh katakan yg akan berjumpa tidak kurang 5 buah lori pasir bermuatan penuh di sepanjang perjalanan ke tempat kerja.Jadi kehadiran lori-lori inilah sebenarnya menjadi masalah.Perjalanan ke tempat kerja selalunya terganggu dgn kelajuan lori2 ini dan lebih2 lagi ketika jalan mendaki bukit, terlalu perlahan.Kalau menuruni bukit, pehh laju giler.Malah aku beberapa kali hampir dilanggar lori pasir kerana lori itu hilang kawalan ketika menuruni bukit.


Kebanyakkan lori pasir ini akan mengangkut pasir sungai yang belum lagi diproses.Oleh itu, pasir yang amsih basah akan mengeluarkan airnya.Air yg keluar dari mampatan pasir tadi akan terpercik disepanjang perjalanan lori pasir tersebut.Kereta aku akan kotor malah aku dapat rasakan yg cat kereta aku mungkin rosak angkara pasir-pasir ini.mmg jelas kesan calar2 kecil di bonet depan kereta.Percikan air dari lori pasir tersebut juga akan mengakibatkan pemandangan aku melalui cermin kereta terganggu.Air pasir ini akan meninggalkan kesan kotor di cermin.Malah percikan pasir dan airnya itu amat membahayakan pengguna jalan raya lebih2 lagi penunggang motosikal.Mungkin mata mereka amat terdedah dgn bahaya air dan pasir ini.


Malah boleh dikatakan pengusaha dan pemandu lori pasir ini tidak mengendahkan keselamatan pengguna jalan raya yg lain.Pasir yg diangkut tidak ditutup sempurna.Adakalanya terlihat penutup yg digunakan tanpak uzur dan tidak lagi sesuai digunakan.Malah aku sendiri selalu terlihat yg lori pasir ini membawa muatan yg berlebihan dari bentuk pasir yg menggunung di belakang lori.Kadang kala aku melihat keadaan lori yg digunakan juga tampak uzur dan tidak diselenggara dgn baik.Tayar yg diguna juga nampak botak dan kadangkala terkopek di jalan raya.


Dan apabila aku pulang dari tempat kerja, lain pula ceritanya.Kebanyakan lori pasir ini sudah dihantar muatannya.Maka lori2 ini akan mula bermaharajalela di pandu laju dan cukup membahayakan pengguna jalan raya yg lain.Lori ini dipandu secara melulu dan terlalu laju.Malah mereka akan berlumba sesama sendiri.


Itu baru cerita tentang lori pasir.Belum lagi lori hantu buah kelapa sawit dan lori tangki minyak.Memang hari2 aku terpaksa bertarung dgn lori nih.Tp yg aku paling suka apabila terdapat sekatan jalan raya kt Ladang Yayasan YPJ.Aku akan nmpk lori-lori pasir ini berhenti di tepi jalan dan jalan raya juga menjadi lapang.Persoalan..Kenapa lori2 nih berhenti di tepi jalan jika ada sekatan jalanraya oleh polis @ JPJ @ PTG? Kalau mereka mempunyai permit yg sah, kenapa mereka perlu takut? Dan mereka tidak perlu takut sekiranya mereka mengikut semua perturan yg telah ditetapkan oleh pihak berkuasa.


Tuesday, January 26, 2010

Babah di tahan wad

Salam 1Malaysia.Semalam aku dikejutkan dengan satu khabar berita yang mengejutkan.Aku telah mendapat satu pesanan ringkas dari my wife dan mengatakan yg babah,FIL dimasukkan ke hospital.Lalu aku pun terus menelefon MIL utk mendapatkan cerita penuh ttg kejadian ini.

My MIL btau yg babah dikatakan terjatuh ketika hendak menuju ke restoran di JB catering,Taman Merdeka.My FIL sebenarnya adalah salah seorang pesakit Buah Pinggang kronik dan memerlukan rawatan Hemodylisis sebanyak 3 kali dlm seminggu.

Sebenarnya bukan ini yg aku ign kongsikan.Cuma bagi aku, terdapat kepincangan dalam rawatan yg diberikan oleh pihak hospital kerajaan iaitu Hospital Sultanah Aminah, Johor Bahru.Pada hari Sabtu, bersamaan 22 Januari 2010, babah sebenarnya telah pergi ke Hospital utk mendapatkan rawatan setelah merasakan dirinya tidak bermaya.Die berasa ingin pitam dan badan terlalu lemah.Kemudian dia dapat merasakan yg pada bghn kiri badannya terasa kebas.Di unit kecemasan pada waktu itu,abah dikatakan pergi masuk ke unit rawatan seorang diri setelah tiada sesiapa dibenaekan masuk ke dlm bilik rawatan.Jadi my MIL hantar babah samapi di hadapan pintu bilik rawatan.Yg paling mengejutkan aku ialah, babah hanya dibiarkan keluar seorang diri dari bilik rawatan tanpa dipapah atau dipimpin oleh pembantu perubtan itu.Die hanya memberitahu yg babah sebenarnya telah mengalami salur darah tersumbat dan mengakibtakan minor stroke.Jadi persolan di sini kenapa babah dibenarkan balik semula sekiranya die mengetahui yg babah mengalami minor stroke?Kemudian, tidak bolehkah babah di'refer' ke wad rawatan utk mendapat rawatan susulan krn penyakitnya?

Yg paling membimbangkan kami adlh, babah adalah pesakit buah pinggang.sekiranya die jatuh akan membuatkan keadaan makin serius.Tulangnya dikatakn mudah rapuh krn menjani rawatan hemodylisis.Pada hari Isnin, ketika die berasa tidak selesa badan, sekali lagi die ke hospital krn ign mendapatkan rawatan susulan selepas menjalani dylisis.Tetapi hampa krn disuruhnya balik semula.Sekarang, die terjatuh dan kami bernasib baik kerana die masih sedar dan tidak pengsan ketika itu.

Monday, January 25, 2010

Adnan Semp-it


Salam 1Malaysia.Just nk share dgn korang ttg aktiviti weekend kami.Memandangkan kami berasa buhsan dari terperap di dalam rumah, maka dengan secara tidak sengaja, kami mengambil keputusan utk menonton wayang.Sebenarnya, sejak dahulu lagi kami ni bukanlah pasangan yang suka menonton wayang.Tetapi adakalanya kami akan pergi menonton wayang sekali-sekala utk waktu golden kami bersama.Kalau dikumpul tiket wayang sejak kami bercouple dulu, rasenya belum sampai 10 tiket wayang yg kami tuntun.Siap boleh igt lg cerita apa yg kami tuntuni.

Destinasi pertama yg kami pergi adalah Jaya Jusco Tebrau.Di sana terdapat panggung wayang yg besar.Samapi shj JJ,pehh nk cari parking dhlah satu hal.Penuh disebabkan hari ahad, cuti hujung minggu.Dalam 20 minit jg baru dpt parking kete.Kemudian naik tingkat tiga dan perasaan hampa kerana panggung wayang ditutup sempena berkabung kemangkatan sultan Johor.Pehh..Nampak mcm pelik plak JJ amik bhgn tutup wayang.

Kemudian,berdesup pergi ke Pelangi Leisure Mall dan akhirnya kami dapati panggung wayang dibuka.Boleh tahan GSC Pelangi Leisure mall ni derhaka dan ingakar. Tapi bagus gak die buka.

Aku pon membeli tiket cerita Adnan Semp-it tayangan 5.05 ptg.Secara overall, cerita Adnan Semp-it nih sgt best.Terlalu banyak unsur-unsur lawak.Pelakon utamanya Shaheizy Sam mmg pandai membawa watak Mat Rempit yg x berapa nk rempit sgt.Jalan cerita yg mudah difahami tentang cinta.Cinta 2 darjat.Mat rempit yg mempunyai impian yg tersgt tinggi terhadap 'cikaro'nya yg terlalu berbeza darjat.Antara mat despatch dgn bos.

Watak-watak dalam filem ini juga banyak memainkan peranan dlm menghidupkan cerita ini.Memang release tension bile tgk cerita nih.


JOHOR BERKABUNG


Al-fatihah buat Sultan Johor, Almarhum Sultan Iskandar Ibni Almarhum Sultan Ismail. Semoga Roh almarhum dicucuri rahman atas hendak-Nya.

Salam 1 Malaysia. Hari aku ingin berkongsi sedikit kesedihan mengenai pemergian Sultan Johor di mana tempat negeri kelahiran aku.Dari saat aku dilahirkan, sememangnya negeri ini mula diperintah oleh Almarhum Sultan Iskandar. Oleh yang demikian, aku memang tersangatlah biasa mendengar nama Almarhum Sultan.

Sebenarnya, aku sangat bersyukur di bawah pemerintahan Almarhum sultan. Negeri johor telah dikenali dan agak maju berbanding negeri lain.Almarhum memang terkenal dengan sifat yang mesra kepada rakyat negeri Johor ini.Aku dapat rasakan pemergian Almarhum memang amat dirasai oleh warga Johor.

Di saat terdengar ura-ura Al-marhum sultan Iskandar mangkat pada petang jumaat itu, aku terus menukar siaran radio kepada Best 104.1 fm dan berkumandang bacaan Surah surah al-Quran.Ini membuat aku ingin mengetahui status almarhum sultan.

Di saat pengumuman oleh Tunku Ibrahim mengenai menjawat jawatan pemangku Sultan Johor pada buletin utama, sudah tergambar wajah sugul baginda.Terpancar ada sesuatu yang di sembunyikan pada wajah baginda sehinggalah satu pengumuman khas oleh Menteri Besar Johor, Datuk Ghani mengenai pengistiharan kemangkatan Baginda Sultan secara formal.Pengumuman itu sangat mengejutkan aku.

Aku terus menanti berita terkini di kaca TV.RTM 1 sudah memulakan langkah awal pakaian berkabung pada malam tersebut.Aku dapat rasakan pada malam itu suasana di Bandaraya Johor berubah sepi seperti menghormati kemangkatan baginda sutan Johor.

Pada sebelah pagi Sabtu, aku menunggu lagi di kaca TV utk melihat istiadat dan upacara kemangkatan Sultan Johor secara langsung di TV.Sebenarnya aku teringin utk sama-sama pergi ke Istana tetapi terhalang kerana protokol pakaian dan juga kesihatan FIL yang perlu dihantar ke Hospital.

Aku mengajak my wife utk sama-sama menonoton TV melihat secara dekat dan langsung perjalanan protokol kemangkatan sultan.Aku cukup terharu dengan kehadiarn ribuan rakyat negeri Johor ke Istana besar utk melihat almarhum dari dekat.Sebenarnya berasa bersalah juga kerana tidak turut serta dlm upacara khas itu.

Aku cukup tertarik dengan adat istiadat pemakam almarhum kali ini.Jenazah almarhum tidak dibiar menunggu lama utk dikebumikan.Agak ringkas dan teratur mengikut syarak.Terlihat jg ramai rakan sejawat almarhum datang menziarahi jenazah serta pembesar-pembesar negara.Aku sangat terharu disaat keranda diangkat menuju ke pedati khas kerana keranda itu hanya diangkat oleh anakanda, cucu-cicit dan kerabat almarhum.Terlihat juga Tengku Majid dan cucu kesayangan almarhum Tengku Ismail mengiringi keranda di atas pedati.Terlihat juga baginda sultan, Tengku Ibrahim sanggup berjalan kaki sejauh lebih kurang 6 km bersama-sama ke destinasi akhir, Bukit Mahmoodiah.Kedengaran sebanyak 78 das tembakan meriam sepanjang perjalanan dari istana besar ke Bukit Mahmoodiah.

Setelah keranda diturunkan ke liang lahat, sekali lagi aku lihat kesungguhan anakanda almarhum, Tengku majid dan cucunda, Tengku Ismail mengambus tanah perkuburan almarhum.Kemudian, bacaan talkin yang baca oleh Dato' Noh mengingatkan roh Almarhum mengenai perjalanan alam barzakh serta diingatkan lagi segala jwpn-jwpn yang akan ditanya kelak di alam kubur.

Maka tinggallah almarhum seorang diri di dalam liang lahat.Tiada beza almarhum dengan rakayat biasa di alam kuburan itu.Tinggal semua pangkat, kedudukan, harta di dunia ini.

Namun apa yang aku dapat lakukan hanya sama-sama menyedekahkan Al-fatihah buat roh almarhum dan mendoakan agar roh almarhum dicucuri rahmat.











Friday, January 22, 2010

PENGUMUMUAN KEMANGKATAN SULTAN JOHOR




Innalillahi Wainnalillahi Rajiun

Adalah dengan sangat kedukaan dan kemasyghulan dilafazkan iaitu Duli Yang Maha Mulia Baginda Almutawakkil ‘Alallah Sultan Iskandar Ibni Almarhum Sultan Ismail, Sultan dan Yang Dipertuan Bagi Negeri dan Jajahan Takluk Johor Darul Ta’zim. Sultan Johor yang amat dihormati dan dikasihi telah mangkat, berpindah daripada alam fana kealam akhirat yang baka pada jam 7.15 malam hari Jumaat tarikh 22 Januari 2010 bersamaan dengan 6 Safar 1431H di Hospital Pakar Puteri, Johor Bahru.

Oleh itu ketahuilah bahawa dengan titah perintah Duli Yang Amat Mulia Tunku Ibrahim Ismail Ibni Almarhum Sultan Iskandar Pemangku Raja adalah ditentukan perkabungan kerana kemangkatan Duli Yang Maha Mulia Baginda Almutawakkil ‘Alallah Sultan Iskandar Ibni Almarhum Sultan Ismail, Sultan dan Yang Dipertuan Bagi Negeri dan Jajahan Takluk Johor Darul Ta’zim, iaitu mulai hari ini 22 Januari 2010 seperti di bawah ini:

(1) Bendera Negeri diturunkan separuh tiang dan hari berikutnya dinaikkan separuh tiang dari jam 6.00 pagi hingga 6.00 petang dan sedimikian selama 7 hari dari tarikh dimakam Jenazah Al-Marhum Baginda Almutawakkil ‘Alallah Sultan Iskandar Ibni Almarhum Sultan Ismail, Sultan dan Yang Dipertuan Bagi Negeri dan Jajahan Takluk Johor Darul Ta’zim.

(2) Segala Bangunan-Bangunan Kerajaan hendaklah dinaikkan Bendera Negeri separuh tiang bagaimana waktu tersebut dalam (1) di atas dan demikian selama 7 hari daripada tarikh dimakamkan Jenazah Al-Marhum Baginda Almutawakkil ‘Alallah Sultan Iskandar Ibni Almarhum Sultan Ismail, Sultan dan Yang Dipertuan Bagi Negeri dan Jajahan Takluk Johor Darul Ta’zim.

(3) Segala bentuk hiburan dan permainan hendaklah dibatalkan pada siang dan malam tersebut pada hari memakamkan Jenazah Al-Marhum Baginda Almutawakkil ‘Alallah Sultan Iskandar Ibni Almarhum Sultan Ismail, Sultan dan Yang Dipertuan Bagi Negeri dan Jajahan Takluk Johor Darul Ta’zim.

(4) Semua masjid-masjid dan surau surau-surau di dalam Negeri Johor hendaklah mengadakan Majlis Tahlil dan Doa ke atas roh Al-Marhum Duli Yang Maha Mulia Tuanku itu selepas Fardhu Maghrib selama tujuh (7) hari selepas daripada dimakamkan Jenazah Al-Marhum Baginda Almutawakkil ‘Alallah Sultan Iskandar Ibni Almarhum Sultan Ismail, Sultan dan Yang Dipertuan Bagi Negeri dan Jajahan Takluk Johor Darul Ta’zim.

(5) Rakyat-rakyat dan penduduk negeri ini hendaklah berkabung dari tarikh ini dan kemudian daripada dimakamkan Jenazah Al-Marhum Duli Yang Maha Mulia itu selama tujuh (7) hari.

PERATURAN BERKABUNG

(a) Bagi orang-orang Melayu hendaklah memakai tanda perkabungan kain putih berlilit selilit sahaja, selebar 2 inci pada songkok.
(b) Bagi lain-lain bangsa dan agama, memakai selilit kain hitam lebarnya 3 inci di lengan kiri dan bertali leher warna hitam.
(c) Bagi mereka-mereka yang berhak memakai uniform dan pada majlis yang tertentu, selilit kain hitam lebarnya 3 inci di lengan kiri.
(d) Bagi perempuan Melayu, hendaklah memakai tudung kepala warna putih.
(e) Bagi orang-orang perempuan lain bangsa atau agama, memakai selilit kain hitam lebarnya 3 inci di lengan kiri.

Ketahuilah juga bahawa Jenazah Al-Marhum Duli Yang Maha Mulia Sultan Baginda Almutawakkil ‘Alallah Sultan Iskandar Ibni Almarhum Sultan Ismail, Sultan dan Yang Dipertuan Bagi Negeri dan Jajahan Takluk Johor Darul Ta’zim, akan disemayamkan di Dewan Besar, Istana Besar,Johor Bahru hari esok di mana rakyat dan orang-orang awam bolehlah mengunjung ziarah bagaimana peraturan dan waktu yang disebutkan di bawah ini:

(a) Mulai pukul 9.00 pagi hingga 10.30 pagi - Untuk orang awam
(b) Mulai pukul 11.00 pagi hingga 12.30 tengah hari - Penghormatan terakhir oleh orang-orang kenamaan

Ketahuilah juga bahawa Jenazah Al-Marhum Duli Yang Maha Mulia Sultan Baginda Almutawakkil ‘Alallah Sultan Iskandar Ibni Almarhum Sultan Ismail, Sultan dan Yang Dipertuan Bagi Negeri dan Jajahan Takluk Johor Darul Ta’zim, akan dimakamkan di dalam Makam DiRaja Bukit Mahmoodiah, Johor Bahru pada hari esok pukul 2.00 petang.

Perangkatan Jenazah itu akan bermula daripada Istana Besar pada pukul 1.30 petang.


PAKAIAN DI UPACARA PEMAKAMAN

(a) Uniform Istiadat yang berhak. Lilitan kain putih 2 inci di songkok.
(b) Lelaki Melayu- Baju Melayu Teluk Belanga serba hitam, berkabung lilitan kain putih di songkok hitam.
(c) Lelaki Bukan Melayu- Lounge Suit warna hitam, tali leher hitam, selilit kain hitam 3 inci di lengan kiri.
(d) Segala Darjah-Darjah dan Pingat-pingat hendaklah dipakai.

Semoga dicucuri rahmat yang berlebih-lebihan ke atas Roh Al-Marhum Duli Yang Maha Mulia Sultan itu.

DATO’ HAJI ABDUL GHANI BIN OTHMAN
Menteri Besar Johor

Wednesday, January 20, 2010

Family Day di Melaka.

Gmbr ayah & ibu di banglo penginapan


Salam semua. Rase dah lame x menulis kt blog nih..Pada 16-17 Januari 2010 yang lepas, aku telah turut serta dalam Family Day yang memang hanya melibatkan family aku.Sebenarnya family day ini diadakan secara ad-hoc.Tarikh asal unutk diadakan family day ini adlh pada 23-24 Januari 2010.Memandangkan tarikh asal itu 23hb kebanyakan sekolah mengadakan sesi pereskolahan ganti bagi Cuti Tahun baru Cina yang akan datang.

Cuma family day kali ini tidak begitu meriah kerana my Wife terkecuali menyertai family day ini.My wife disaat-saat akhir terpaksa rela utk menghadiri kem BIG.Terasa juga kekurangan apabila dia tiada.Semua ahli keluarga pun begitu asyik tertanya2 wife aku..Tapi x pe..

Family Day pada tahun 2010 kali ini diadakan di A Famosa Resort, Melaka.Memandangkan aku kerja pada hari sabtu itu, aku berangkat ke Melaka terkemudian ditemani oleh Along aku.Aku sampai kira-kira jam 1715waktu Malaysia.Sebenarnya ada pengalaman yang tidak dapat dilupakan dalam perjalanan pergi ke A Famosa resort tuh.

Aku ditipu bulat2 oleh GPS handphone aku.Ini gara2 sikap yakin aku itu + tiada signboard yg jelas melepasi tol Simpang Ampat Melaka itu.Selepas membayar tol RM19.00 di tol simpang Ampat (dari Ayer Hitam), aku muju ke roundbout.Di roundbout tiada satu signboard menuju ke A Famosa.Dengan yakin aku mengambil simpang pkl 3 memandangkan aku rase A Famosa itu terletak di sebelah kanan lebuhraya (dr arah selatan) dan sebelah kanan aku.Masuk je simpang still x nmpk signboard.So aku decide utk aktifkan GPS di HP.Korang nk tau, GPS tuh terus menghalakan aku ikut arah ke hadapan mean arah Tampin.Jadinya aku ikut pekan tampin utk sampai ke A Famosa.

Perjalanan yang ditunjuk oleh GPS agak jauh.Aku dah start rase lain mcm.Macam rase jauh jek.Lebih2 lagi aku melalui 2 lintasan jalan keretapi.Aku teruskan juga follow GPS.Kt GPS itu mmg dh tunjuk waktu kitaorg akan smpi dgn kelajuan itu.Akhirnya sampai lah kami ke A Famosa Resort tuh.

Kemudian, satu lagi masalah timbul.A Famosa tu terlalu besar bagi aku.Lepas je amik tiket di pondok pengawal, aku mencari signboard ke villa.Follow ke arah villa.Pehh..pening gak sbb byk sgt villa dalam area nih..Tetiba aku buntu dan menelefon semua org yg dh sampai.hampeh..semua tidak berjawab..Akhirnya mak uda angkat telefon faiz pening dan beri direction arah ke villa kami tuh yg paling belakang iaitu cari signboard villa amour.

Dah dapt tune jln nk pegi villa amour sampai lak kt pondok security.Kereta aku kn tahan & pakcik tuh ty nk pegi villa no berapa.Sekali lg tepon dan makcik aku beritahu.Aku ckp laa kt Pak Guard tuh no villa tu 1026.Pakcik tuh bgi direction pegi villa tuh.Boleh ke time tuh pakcik tuh mcm nk ajak aku berbual...

Sampai jek villa dh nk dekat jam 1730.Ingat sempat nk bergegas mandi kt A Famosa Waterworld.Tak sempat lak rasenya.Tutup jam 1830.Last2 tunda nk mandi esok.Patut laa semua x angkat tepon.Dieorg rata2nya tgh mandi kt Waterworld tuh.

Villa kt sini cukup cantik dan besar. Villa yang family aku sewa terdapat 4 bilik dan dilengkapi 1 kolam renang kecil.Cukup selesa.Aktiviti just kumpul sesama sedara jelah.merapatkan silturahim.Tapi aku x tido kt villa tuh.Sebab aku kira2 termasuk aku mcm x muat jek tempat tido.Aku memecut pergi ke Tanjung malim unutk bertemu my wife.hehehehe tuh x dh stat PK lain la tuh

Aku dh janji kt Ibu akan smpi dlm Jam 1030 pagi.Janji ditepati sbb aku sebenarnya nk mandi kt waterworld tuh.Tapi hampa sekali lagi.Along dan konco2 telah meninggalkan aku.Mereka telah pergi berfoya-foya ke A famosa aniwal world safari.Janji nk mandi.Aku dh x de member nk mandi sekali.Mandi kolam kt villa pon aku dh x de mood.

Kami sekeluarga check out dalam Jam 1300 dan terus menuju ke arah Bandar Hilir Melaka.Sebelum sampai ke Bandar Hilir, kami sekeluarga berhenti makan tengahari di Semabok.Makan tengahari secara hidang.1 meja 4 orang.Total 4 meja utk 16 org.Menu yg dipilih ialah semestinya asam pedas kepala ikan Merah, Sayur nangka masak lomak, ulam-ulaman ( tenggek burung, salad, ulam raja), dan ayam goreng panas.Setelah selesai makan solat kt situ tp..aku nk komen sket psl penyelengaraan tandas dan surau kt situ.

Dah tau menjadi tempat persinggahan org ramai untuk makan, sepatutnya tandas diselenggara dengan baik.Tandas cukup kotor.Air x de.Nk ambil wudhu' pon susah.Kepala paip yang tidak samapi RM10 pon tidak berganti.Kepala paip hanya diikat dengan getah spy air tidak melimpah.Jadi air kekal keluar kecil.Susah betul nk ambil wudhu'.Pastu, surau hanya disediakan 2 helai sejadah.nak solat berjemaah pon rs x selesa sbb lantai surau tidak terjaga.Sejadah pon limited.

Lepas solat ramai2 menuju ke Dataran Pahlawan Megamall sbb nenek teringin sgt melihat Bandar Hilir. Katanya paling last pergi ke Melaka pada masa aku dlm perut ibu aku lagi.Sian Nenek aku..Pehh susah betul nk cari parking kt dataran pahlawan tuh.Dah tau ade megamall, knp lah xdesign tmpt parking banyak2.Just ada satu tingkat basement jek..Pusing py pusing x jumpa parking.Last2 parking kt Hotel Equatorial yg terletak bebetul depan dataran pahlawan mall.Parking kt situ kene byr RM10 per entry..pehhh..x de pilihan..

Jalan2 dlm Dataran Pahlawan Mall.Just window shopping.pergi kt kedai GPS ty psl GPS yg dijual.Tp hampehh..x tau nk explain..Tau jual jek..Pastu lepak kt Big Apple Donut & Co..Terigt kt wife..die suka sgt donut Big Apple nih..kena dengki ngan Along suruh minum air kopi Cappucino yg die order..Pehh pahit gile..Melekat..Letak 8 sachet gula still pahit lagi..

Lepas tuh masing2 balik ke arah destinasi masing-masing.Mak uda balik BBU, Mak Usu balik Bukit Besar, Aku ngan parent balik Bandar Tenggara.Aku memilih utk lalu tol Jasin manakala Ayah & Mak Usu memilih melalui Tol Ayer Keroh.Akhirnya aku kembali jumpa kereta parent aku di Tol Ayer Hitam kebetulan sebelah menyebelah.

Haziq, Adik paling bongsu


Along & kambing



Tuesday, January 12, 2010

Dia Buat Hal Lagi!!!

Die buat hal lagi.Kali ni lagilah teruk.Sewaktu aku ingin pulang dari tempat koje.Tetibe...
kete aku x blh start.kali nih langsung macam dh x de sumber kuasa dari mane2 pn.
Dah la aku tgh penat.Yang aku terfikir ialah cmne aku nk hidupkan kete aku tuh.
Sampaikan aku x terfikir cmne aku nk blk.Bahaya betul..
Aku mcm rase yg kete aku nih me'rajuk'.Die blh plak ade feeling2.
Yelah..Aku mmg ade rs nk tamatkan perkhidmatan die tp aku rs die jarang memberi kesusahan kt aku.
Lagipon seharian aku di opis men'surf'ing cari sumber maklumat berkaitan bakal kete aku.
Sebenarnya aku x serius sgt nk tamatkan perkhidmatan die sbb rsnye membazir la plak.

Monday, January 11, 2010

Perodua Alza



Eceh.Ape kena mengena dengan tajuk di atas pulak nih.Hujung minggu lalu, aku dengan rendah diri, memandu Rusa membawa family wife aku balik ke Kampung Bindu, Batu Pahat.Samapi gak kampung tuh naik rusa aku.Perjalanan lebih 100km tuh.Rasanya lama gak x balik ke kampung nih.Kali terakhir kami pulang ke kampung tuh pada Raya Aidiladha.Dah dekat 2 bulan kami tidak menjejaki kaki ke kampung halaman.

Banyak perubahan yg berlaku di rumah kampung.Rumah tradisional ini sedang melalui renovation secara total.Rekabentuk sedang diperbaiki & masih lagi mengekalkan ciri rumah tradisional melayu lama.

Eh..tersasar plak cerita nih.Nih nk canang cerita kt sekampung.Dalam diam rupa2nya, Pak Anjang telah mengorbankan Wiranya untuk ditransform kepada Perodua Alza.Wah.Sudah ada kemajuan.Memang patut pun Pak Anjang tu tukar keretanya.Setahu aku, kereta wiranya dulu sudah berusia 16 tahun dan tampak keuzurannya.Tambahan lagi, aku dengar sejak akhir2 ini, kereta tuh asyik membuat perangai.

Mungkin rezeki untuk bertukar kepada Alza ini cukup tepat pada waktunya.Anak pun dh lebih 3 orang.Jadi memang sepatutnya die dapat Alza tu.Bukannya Persona.Die kata, mula2 nk sorok dr pengetahuan aku, rupa2nya, aku dh mmg tahu dari dlm rumah apabila mendengar bunyi alarm Alza tu.

Peluang ada di depan mata.Sepanjang di kampung, aku dipaksa menjadi driver sekali lagi untuk ke Bandar Batu pahat. Tapi kali ini bukannya dengan Rusa.Tapi menjadi driver menggunakan Alza.So cukup puas aku 'test drive' Alza EZ nih.Dh sememangnya aku di'bakar' utk menukar Rusa tu.Tapi hati kn cekal.

So far, yg aku boleh katakan ialah Alza ni kategori OK.Yelah kereta baru.Skru x de yg longgar.Lagi2 bila nk compare ngan Rusa.Dari luaran, akurase biasa aje kot.Belom nmpk idea nk nmpk ranggi.Dalamannya Ok.Cuma seat masih boleh diperbaiki dari segi kelembutan dan pemilihan fabrik.Keluasan dalaman agak terbatas.lagi2 dengan badan aku yg smmgnya berisi dn family juga.Agak sempit.

Pemanduan, agak baik.dari segi enjin, ok cuma respon utk tukar gear agak lmbt.Steering handling pun OK.Tp still ade gak rs cam bw kereta MyVi.Cuma Alza nih kurang gadget kt papan pemukanya.Kemudian keadaan dalaman agak gelap untk pemanduan malam hari kerana kurangnya gadget.Yg paling x syok,mestilah bghn boot yg mmg ketara kecilnya.

Overall, mmg Alza ni sesuai utk family yg sederhana.Alza nih mmg bertepatan dgn cogankatanya iaitu Alza, kereta juga MPV.

*Sampai jek dr kampung, aku tgk TV3 yg time tu rncgn Ronda.Ronda time tuh tgh test drive Proton Exora.Pehh.aku sebenrnya minat gile kt Exora.tah akhir2 nih, aku minat kt MPV lak.manelah tau ade rezeki dpt tukar MPV kot.


Friday, January 8, 2010

Komentar:Konvoi Viva Palestina ditahan



Kenapa Mesir bersikap demikian?Adakah mereka tidak lagi mempunyai belas kesian terhadap negara Palestin.Inilah masalah sebenar dunia timur tengah.Konflik dan peperangan adalah isu yang biasa bgi mereka.Mesir yang bersempadan dengan Palestin telah lama menjadi duri dalam daging.Sempadan Mesir-Palestin ditutup dn dikawal rapi oleh pihak berkuasa.Apa ertinya?

Lebih 10 anggota konvoi Viva Palestina cedera, empat daripadanya parah, dan tujuh ditahan polis Mesir dalam kejadian tunjuk perasaan sebagai membantah keputusan Kerajaan Mesir melarang 59 buah kenderaan  dan 2 trak konvoi dibawa keluar dari pelabuhan Al-Arish untuk dibawa ke Gaza.Mereka telah berhimpun dan mengadakan benteng manusia memprotes keputusan kerajaan Mesir itu.Konvoi Viva Palestina disertai 450 pelbagai warga dunia yang bergerak dalam 220 kenderaan dalam misi penghantaran bantuan kemanusiaan seperti makanan, ubat-ubatan dan peralatan persekolahan bernilai lebih AS$1 juta kepada rakyat Palestin di Gaza.Sedangkan konvoi kemanusiaan ini tidak membawa ancaman kepada Mesir mahupun Israel.Pihak berkuasa Mesir telah menempatkan 189 anggota unit anti rusuhan lengkap dengan meriam air dan gas pemedih mata.Polis Mesir bertindak ganas terhadap ahli konvoi itu selepas tiga jam anggota konvoi itu menunjuk perasaan di hadapan pintu masuk dan keluar keselamatan di pelabuhan El Arish.Kejadian itu dipercayai dicetuskan ejen provokasi pihak kerajaan Mesir yang sengaja menghuru-harakan keadaan.

Menurut pengasas Viva Palestina, George Galloway, rundingan di peringkat tertinggi sedang diadakan oleh pihak Turki dengan kerajaan Mesir termasuk menuntut semua anggota konvoi yang ditahan dibebaskan segera.Misi bermula dari London pada 6 Disember lalu, melalui pelbagai tempat di Turki, Syria, dan Jordan. Mereka sepatutnya tiba di Gaza pada 27 Disember tetapi tertangguh akibat halangan kerajaan Mesir yang enggan membenarkan mereka menggunakan bandar Nuweiba sebagai pintu masuk ke Rafah sebelum tiba di Gaza. Akibatnya, mereka terpaksa kembali ke Damsyik, Syria untuk mencari laluan lain untuk memasuki Rafah sebelum tiba di Gaza.

Aku merasa malu dengan tindakan Dunia Islam sendiri.Sudahlah Israel terus menerus meluaskan wilayah haramnya.Keperluan asas terus disekat.Banyak mangsa rakyat palestin sendiri terkorban angkara tentera zionis.

Adakah tiada harapan lagi utk menyelamatkan Mesir dari cengkaman Israel?Adakah Mesir terus akan menurut perintah Amerika & Israel Laknatullah?


Bas Super Nice yang mmg #$%&


Salam 1 Malaysia.Arini aku just nk kongsi sedikit pngalamn menaiki Bas Ekspress Super Nice.Perjalanan aku dari Puduraya ke Johor Bahru memang seronok menyakitkan.Korang tau ape yang telah berlaku?
Aku telah membeli tiket Bas ke JB bg perjalanan pkl 5.30ptg waktu Malaysia.Aku telah membeli tiket perjalanan itu secara On-The-Spot.(dgn kata lain menggunakan ulat tiket yg berkeliaran di Puduraya itu).
Sudah menjadi kebiasaan aku membeli tiket melalui ulat bulu tiket. Aku akan pastikan bas itu bebetul wujud dan apabila dapat shj tempat duduk, aku akan bayar kemudian.

Tapi semalam mmg malang nasib aku.Igtkan bas ini mmg akan jalan On-Time.Aku mmg x suka menunggu lama2.Rimas.Tiket tertera perjalanan bermula 5.30ptg.Tapi pkl 6.15ptg pon bas itu tidak lagi memulakan perjalanan.Kebanyakan penumpang mula bising & kecoh.Aku terus sound driver.Jawab driver kn tunggu lampu hijau dr pengusaha bas.Apabila org yg bertanggungjawab dtg ke bas, aku terus bising & korang nk tau ape yg berlaku?

Mgkn kerana penggunaan Walkie talkie yg sentiasa ON, aku terdengar suara lain menganjing aku.Panas beb.Bas memulakan perjalanan lebih kurang pkl 6.20ptg rasanya dgn tempat duduk masih lagi banyak kosong.Apabila bas itu memulakan perjalanan, rase sudah mula lega & kemarahan pon terus reda.

Die wat hal lagi.Kate bus non-stop.Bus ni boleh masuk plak Seromban,NS.Dahla lama benti kt Seromban.Aku sound lg driver.Driver tu cm blh jawab tunggu kaunter beri arahan.dlm pkl 8.15 baru mula perjalanan kembali.

Ingat panas ke petang.Rupa-rupanya panas di tengahari.Bas ni wat hal lagi.Boleh berhenti lagi kt R&R Yong Peng Utara.Setengah jam katanya.Pehh..hati sudah panas.Ramai penumpang lain dh stat mengeluh.
Bas sampai jua di JB pada pukul 11.30mlm.

Total perjalanan menaiki Bas Super Nice dari KL-JB = 6 Jam. Perjalanan biasa hanya 3-4 Jam.
Perjalanan aku seperti ke Utara tanah air.

Well, aku macamene pon, aku still boleh bg kredit kt Bas Super Nice ini.Drivernya cukup sabar dgn karenah samseng aku. Jawab balik pon sopan aje.Siap backing aku marah pengusaha di Puduraya ngan wakil kaunter di Seremban.Dari segi keselesaan dalaman, cukup baik.Bersih , selesa dan cantik.Bas pon nampak terjaga dan baru.Cuma mgkn lepas ini aku kan cuba utk tidak memilih bas Super Nice, Alisan, Plusliner nih lagi.

*Aku telah ditertawakan oleh hubby setelah memberitahunya aku menaiki Bas Super Nice. Rupa-rupanya die dh tahu perkhidmatan Bas ini agak teruk.Die dh ade pengalaman.Die juga yg telah menyebabkan aku sabar.TQ hubby.U are so naughty.Nyesal di sini naik bas itu.



Thursday, January 7, 2010

Si Kembar yang Tomei

Hi all, Just wanna share my lovely twin daughter nieces.Anak Kakak aku.
Aku pn x tahu dari mane ade keturunan kembar.Dari sblh walidnyanya di Sabah atau sblh umminya di Johor.Tapi mengikut susur galur, keturunan kembar ini dikatakan ade berkaitan sebelah umminya.Mengikut kata nenek aku, die mempunyai sepupu yang kembar.Mungkin boleh dipercayai mereka mendapat jangkitan kembar ini.Si kembar ini merupakan anak sulung kakak aku.Kakak aku pula dikatakan 'bunting pelamin' kala itu.Perut kakak aku time mengandungkan mereka cukup besar.Tetapi mereka berdua dikatakan kurang memberi masalah pada umminya ketika dlm kandungan.Dan didalam perut juga boleh dikatakan kembar ini mempunyai watak yg berlainan.Seorang terlalu aktif & seorang lagi pasif jek.Pada awal kelahiran mereka,muka mereka seakan sama.Mereka dilahirkan melalui 'tingkap'. So, yang mana keluar dahulu dipanggil kakak & yg terkemudian dipanggil adik.Sekarang,umur mereka menjangkau 2 tahun.Ade x hrpn aku nk dpt anak kembar?


Si Kembar kene buli menjadi Teletubies.
Cubalah teka yg mana satu kakak, yg mane satu adik.


Si Kembar ini memang cukup cekap membuli 'papa'nya


Dua-dua manja dgn papanya.X boleh mengalah.


Di Plaza Angsana bersama Tok Jali ngan Nenek Ananya.
Si Kembar kene dera duduk dalam troli.Kesian.Tempitla.
Aku malas nk dukung.


Bersama mama. Kn paksa gambar.


Nk buat juga 'peace' time nk amik gambar.



Si kembar ini tengah comot.

Wednesday, January 6, 2010

Komentar: Apabila bakal pendidik mula bersuara

Salam 1Malaysia.Rasanya semua maklum pendidikan adalah salah satu keperluan dalam kehidupan.Menjadi persoalan kebelakangan ini adalah jaminan kerjaya bakal pendidik menjadi isu yang cukup sensasi apabila keluar sahaja dari institusi pendidikan.Tambahan lagi isu ini melibatkan universiti yang sememangnya melahirkan para pendidik segenap lapisan.

Jikalau dilihat senario sekarang, banyak institusi melahirkan bakal pendidik.Jadi, persaingan untuk menjadi pendidik menjadi cukup sengit.Ini ditambah lagi dengan tindakan drastik kerajaan mengisi kekosongan jwtn pendidik dengan mewujudkan program KPLI dan DPLI yang objektifnya memenuhi keperluan sejumlah besar pendidik.

Sebenarnya kehadiran pendidik berlatarkan KPLI dan DPLI bukanlah menjadi batu penghalang kepada penempatan ISMP. Aku suka memberi pendapat berkenaan isu ini kerana isteri aku juga merupakan bakal pendidik.Terdapat segelintir pendidik yang masih lagi memilih tempat bertugas seperti tidak mahu ditempatkan di kepulauan borneo.Ini terbukti apabila terdapat sebilangan guru menolak tanpa bersebab ketika adik lelaki aku mendaftarkan diri untuk ditempatkan di Limbang, Sarawak.

Aku juga ada terlihat sebuah laporan di akhbar Berita Harian bertarikh 6 Jannuari 2010 yang mengaitkan isu penempatan secara tersirat.Kenyataan TPM itu ada juga benarnya. Artikel Guru Patut Akur Arahan bertukar menjadi punca ketidakseimbangan guru.Pertukaran ini melibatkan kenaikan pangkat, keperluan guru mengikut subjek,keperluan guru mengikut gender, dan juga keperluan guru mengikut kelulusan.

Unjuran dan perangkaan keperluan guru diukur mengikut kekosongan semasa sesuatu tempat.Jadi adakah dengan pelanjutan usia pencen kepada umur 58 menyumbang kepada isu penempatan guru ini?Bagaimana pula keenganan guru senior yang ditawar menjadi pentadbir di PPD,JPN dan juga Kementerian Pelajaran?Bagaimana pula dikatakan lebihan penawaran guru sedangkan terdapat guru GSTT masih diperlukan pada isu ini hebat diperkatakan?Adakah penyambungan kontrak sesetengah guru yang baru bersara masih lagi diperlukan?

Mungkin persoalan yang diajukan dapat menyelesaikan sekurang2nya 25% isu penempatan bakal pendidik.Sewajarnya bakal guru-guru juga perlu bersedia sebelum menjalani INSAK & juga temuduga.Bakal guru juga diingatkan jangan mudah melatah sebaliknya mempersiapkan diri dengan segala cabaran dan rintangan sebelum melangkah ke alam bekerjaya.Pesanku hanya janganlah terlalu yakin & berharap pada segulung ijazah yang belum menjanjikan masa depan.

Tuesday, January 5, 2010

Buai laju-laju...


Haishyoo..boleh ke kami ni main buai laju2..hehehe..tu yg belah kanan yg tersgt nk lepas kn gian main buai..mcm budak kecik kan??aku lak dipaksa rela utk main buai..nasib baik still muat lagi kt buai tuh..Jauh betul kami main buaian tuh..kt Pantai Dalam..KL(sebutan mesti mcm kay..el')

Relevenkah sistem bekerja dari rumah?



Wah.Ini bukanlah berkenaan bisnes MLM.Ini melibatkan pekerja sesuatu organisasi.Mesti seronok kalo terpilih melakukan kerja dari rumah.Tp apakan daya, sistem bekerja dari rumah hanya melibatkan warga JKR terpilih & juga semestinya mereka adlh pekerja sektor awam.Aku lak hanya bekerja sbg operator pengeluaran kilang.Semalam aku terlihat beberapa feedback dari peserta yg terpilih dlm sistem bekerja dari rumah di dlm Buletin Utama.Minggu ini adalah minggu permulaan bagi mereka & jangkamasa percubaan sistem ini adlh selama 3 bulan.

Rata2 peserta memberikan komen yg agak sinonim.Dapat jimatkan masa, dpt elak kesesakan trafik & dpt jimatkan pelbagai kos.Kalaulah dapat dirungkai semua komen yg diberikan, ia dapat memberi impak yg sgt besar kepada kualiti & produktiviti pekerja.Masa yg agak flexsible bekerja dari rumah mebuatkan mereka dapat menggunakan masa yg optimum untuk melakukan kerja.Masa yg sblm ini hanya terbuang di dlm perjalanan ke tempat kerja selain akan menggangu kosentrasi pekerja akibat kesesakan trafik, penat dan juga tekanan sesuntukan masa utk melaksana pelbagai tanggungjawab.

Peserta yg terlibat adlh kalangan mereka yg terlibat secara langsung penggunaan komputer sepenuh masa dn melibatkan rekacipta. Maka idea mereka cukup penting dn byk menggunakan kreativiti.Mungkin bekerja dari rumah dapat mengurangkan tekanan kerana tidak perlu berjumpa Bos setiap hari yang sememangnya memeningkan kepala.

Bagi saya banyak aspek terlibat antara pekerja amat penting dalam hasil projek perintis ini.Komunikasi, kejururan, amanah dan time management amatlah penting.Al-maklumlah kita semua tahu cabaran di luar pejabat lebih bahaya berbanding dalam pejabat. Yang penting fokus kepada kerja, jujur kepada diri sendiri, melaksanakan amanah dengan yakin dan dapat menangkis cabaran jahat dari luar.sekurang2nya ada tidak perlu bersuppin utk baju kerja yg baru utk 3 bulan ini.

Yang sebenarnya agak susah juga bekerja dari rumah.Ditakuti tersalah guna pulak masa yg tersedia.Takut juga tak terpikul nnti tanggungjawab di SANA kelak.Akhir kata, Selamat maju jaya buat semua peserta.Semoga projek perintis ini membuktikan bekerja dari rumah itu BAIK.

Monday, January 4, 2010

Gula oh Gula



Hi kawan2(ciplak gaya YUS juara raja lawak musim pertama). Sekarang heboh satu Malaya mengenai harga gula yang naik hampir 20sen satu kilogram.Apa itu gula?Hanya hablur putih dan memberikan rasa manis.Dalam sistem jual beli secara kapitalis, negara kita terlibat dalam kenaikan harga gula pasaran dunia.Bagi aku pula mungkin ini satu permulaan yang baik utk rakyat Malaysia mengurangkan sedikit penggunaan gula dalam masakan mahupun minuman.Mungkin ramai pernah mendengar pepatah 'semut mati kerana dihempap gula'.Oleh itu ubahlah cara hidup dengan mengurangkan rasa manis dlm minuman tapi menambah manis dlm setiap senyuman.Kerana senyum itu adalah sedekah yg paling mudah.



Pek gula yg mungkin akan berada di pasaran akan datang


DPLI: Mee segera bernilai.



Salam 1 Malaysia. (Sila lihat gambar di atas).Adakah anda mengetahui tangan yang menulis itu adalah guru produk ISMP ataupun DPLI?(jawab dgn ikhlas). Aku sendiri tidak mengenali guru tersebut adalah guru ISMP atau DPLI. Aku menulis isu ini kerana sedikit kesal dan terkilan kerana DPLI dianggap menutup periuk nasi bakal guru2 ISMP. Hal ini pernah menjadi panas di UPSI.Sekarang ia semacam satu isu panas peringkat nasional. Aku menulis kerana memberi respon terhadap satu laporan media perdana yang disiarkan pada waktu tengahari. Aku sendiri melihat dan mendengar pemberita membaca kiriman e-mail yang disiarkan di kaca TV3.

Tahun 2010 dan seterusnya adalah tahun yang kritikal dan sangat mencabar bagi graduan pendidikan. Isu penempatan yang terhad, kualiti bakal guru,dan persaingan sengit graduan pendidikan menjadi isu nasional yang cukup panas. Ini dipanaskan lagi dengan kiriman e-mail ke produsi media tempatan yang menyalahkan program DPLI@ KPLI diwujudkan & menyelar guru DPLI @KPLI sebagai GURU mee segera.Kualiti guru DPLI @KPLI dipersoal. Malah menyelitkan lagi pernyataan yang sumbernya boleh dipertikai.

Aku tidak hanya melihat kepada diriku sahaja.Aku berpendapat bahawa Guru mee segera juga tidak kurang hebatnya. Kalau begitu kenapa Mee Maggie tetap menjadi pilihan pengguna walaupun mereka sebenarnya mampu membeli mee goreng mamak?Utk makluman, kebanyakan graduan DPLI @KPLI (tp bukan semua) mempunyai pengalaman kerja sebelum memasuki DPLI @KPLI. Sebahagian dari mereka pula (termasuk aku) merupakan bekas guru yg bertaraf kontrak.Ada juga di antara kami yang telah berkhidmat sebagai guru kontrak bertahun2 lamanya.

Persoalan sekarang.Adakah pengalaman sebagai guru (bertaraf kontrak) tidak membantu kami graduan DPLI @KPLI untuk meningkatkan lagi profesionalisme perguruan?Adakah sesi bilik kuliah selama lebih kurang 7 hingga 8 semester menjadi ukuran tahap profesionalisme perguruan?Adakah graduan ISMP tahu prosedur untuk memasuki pengajian DPLI @KPLI?Adakah sesi bilik kuliah selama beberapa semester itu (ISMP) cukup menjadikan guru yang berfikian waras, profesional  dan berpengetahuan luas?Adakah graduan ISMP sememangnya boleh menjawab ujian INSAK dengan jayanya?Bagaimana pula sesi temuduganya?Pengalaman dalam bilik darjah?

Oleh yang demikian memang tidak dapat dinafikan graduan ISMP mahupun DPLI @KPLI ini belum lagi hebat. Yang membezakan kualiti guru bukanlah kelulusan. Penempatan guru pula bukanlah bersandarkan kelulusan. Ternyata kehidupan bermula dari pengalaman. Rezeki ada di mana2. Jikalau anda (ISMP) terasa hebat, tidakkah anda malu menyalahkan orang lain. Sahutlah cabaran dunia perguruan. Bukan semua mempunyai nasib yang serupa. Tapi ingat, Rezeki itu hak Allah dan Allah jualah yang menentukan rezeki untuk makhluknya.

Adakalanya mee goreng mamak yang dimasak dgn cukup bahan & dimasak lama tidak sesedap mee segera yang hanya dituang air panas & dimasak 3 minit.

Saturday, January 2, 2010

Malaysia : Gerhana 2010 ?



Salam 1 Malaysia. Gelap. Cukup Gelap. Berita hangat 2010.Ini bukanlah cerita tentang gerhana bulan ataupun gerhana matahari untuk tahun 2010. Ini mengisahkan gerhana untuk kita umat Islam di Malaysia tahun 2010. Terkejut dengan keputusan Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur yang telah membenarkan akhbar Mingguan Herald-The Catholics Weekly menggunakan kalimah Allah. Ini telah menimbulkan pelbagai reaksi & tindakan umat Islam di Malaysia. Walaupun keputusan memihak kepada sebelah Sana, namun penggunaan kalimah Allah secara salah oleh pihak Sana dikhuatiri akan menimbulkan kekeliruan terhadap umat Islam yg masih lagi mencari makna Iman. Sebagai majoriti penduduk Malaysia yang beragama Islam, memanglah keputusan penggunaan Kalimah Islam menjadi terlalu sensitive & juga menjadi tanggungjawab Umat Islam bangkit menentang keputusan itu. Penggunaan kalimah Allah ini sudah menjadi hak eksklusif umat islam di Malaysia.

Menjadi persoalan kenapa baru sekarang pihak Sana ingin menggunakan Kalimah Allah ini?Adakah ini merupakan satu agenda secara halus untuk menyebarkan Kristian melalui kekiruan akidah Umat Islam?Adakah pihak Sana telah mengetahui kelemahan perundangan negara?Adakah ini merupakan peluang yg terbuka diambil oleh pihak Sana setelah melihat perpecahan bangsa Melayu yang secara signifikan menganuti Islam?Adakah keputusan ini berkaitan dengan permasaalahan arena politik semasa?Adakah ini merupakan kesempatan yang diambil ke atas kelembutan pihak kita terhadap perlembagaan negara?Adakah ini satu pengajaran yang jelas dari kerjasama politik berasaskan matlamat kerakusan kuasa?Adakah ini satu kesempatan yang diambil dari petikan ucapan ulama yang digilai ramai yang sememangnya telah mengeluarkan satu pernyataan yang tidak disenangi oleh pihak Sini?
Jelaslah selepas Mac 2008 sememangnya banyak peristiwa yang cukup mengegarkan negara. Dari ayat Quran sendiri dipersenda dan sekarang kalimah Allah pula. Mana dia pihak yang selalu melaung-laungkan Islam? Sekarang, tepuk dada, tanya Iman. Fikir-fikirlah wahai umat Islam Malaysia. Sedarlah dari tidur. Sekarang kita melalui GERHANA 2010.

Memori: 1 Januari..

Salam 1 Malaysia buat semua.Amacam??Adakah anda semua sihat2 belaka??(gaya percakapan seorang guru terhadap anak muridnya).Seronok masuk tahun 2010??Ini bermaksud hanya tinggal 10 tahun shj lagi untuk ke arah wawasan 2020.Bernas sungguh idea Dr. M ini.Ada juga keinginan untuk memiliki pandangan jauh macam beliau.(tabik springg utk Dr.M)

Opsss..tersasar pula..Ini bukan kisah Dr. M daaa...Ini kisah hitam yang telah terjadi pada 1 Januari 2008..Untuk makluam semua, tanah jajahan Sultan Iskandar ini tidak mengambil cuti sempena tahun baru masihi..(negeri hujung benua asia ini hanya meraikan tahun baru hijrah..sungguh islamik kan negeri tumpah darahku)..So hanya terdapat beberapa syarikat yang tidak sedar diri menumpang di negeri ini sahaja mengisyhtiharkan cuti sempena tahun baru..(termasuklah tempat aku bekerja dahulu..opss nama syarikat terpaksa dirahsiakan atas menjaga nama baik si Kambing itu..)


Kejadian ini berlaku di area Sri Gading. Selepas penat ber'suppin tingkap' di Ayer hitam, menghala ke Batu Pahat. Tetiba.. seorang Makcik yg separuh abad umurnya dengan konfidennya melanggar sisi kiri kereta aku. Bayangkan straw minuman bos aku boleh terpatah time itu.(sungguh musykil betul aku sampai sekrg knp straw plastik blh patah time tu).Boleh ke die beri alasan, "MAKCIK DH BERI SIGNAL KANAN UTK KELUAR SIMPANG" (dgn muka konfiden dn tak bersalah plak tuh).Bengong sungguh makcik tu.mcm x tau undang2 jalanraya agaknya.Manalah kita akan nampak signal nya tuh kalo kita dari arah kiri die..Betul x?? Kemudian terpaksalah aku pergi ke balai Trafik BP utk buat report.dn dari report mmg terang, aku tidak bersalah dan makcik tuh yg bersalah.maka die terpaksalah menanggung kerugian kereta aku..

Itulah kisah aku di 1 januari..Udah 2 tahun peristiwa itu berlalu..dan kereta aku terus sihat dn terus menabur jasa baktinya kepada aku di bumi UPSI ini..

Friday, January 1, 2010

SELAMAT TAHUN BARU 2010


Salam 1Malaysia to all(sambil tangan melambai-lambai).Arini dh masuk tahun 2010.Rasa mcm sekejap je tahun 2009 berlalu kn??Mood still kt tahun 2009.kalau boleh takmo umur bertambah lagi.Tp apakan daya.Kita ini hanya dipinjamkan shj usia kita(sambil membuat muka yang penuh keinsafan).

Cuba kita renungkan.Betapa kita telah kerugian byk masa di tahun 2009 kn??Kami percaya ramai lagi diluar sana masih tidak mencapai hajat tahun 2009(buat muka jahat bertanduk).So mane2 individu yg dh tersedar ini adlh tahun 2010, maka mane2 hajat yang belum tercapai bolehlah di 'refresh' balik hajat tuh.Pastikan hajat tuh yg releven sahaja tau(sedarlah diri tu sket).

Inilah dh nasib badan.hajat nk turunkan berat badan tahun 2009.Tp cm same jek berat nye.Still ok lagi kot dpt maintain kan berat badan bukan menambahkan berat badan(muka penuh bangga..hinshhh..hinshh...hinshhh sambil memegang perut yang Cumel).

Kami merasakan cukup pantas 2009 meninggalkan kami.2009 akan hanya tinggal sejarah.kn baguskan kalo machine 'back to the future' tu mmg bebetul wujud..Ishkk ape lak yg kami mengarut nih.Ape yg kami rasakan adalah seolah2 hari berganti cukup pantas.Rase mcm sekejap jek satu hari tuh.Mungkin inilah salah satu tanda kecil dunia akan menemui ajalnya.Merasai 1 tahun seolah 1 bulan, Sebulan seolah 1 minggu, 1 minggu seolah 1 hari, 1 hari seolah 1 jam, 1 jam seolah 1 minit, 1 minit seolah 1 saat, dan 1 saat seolah tidak wujud lagi.

Mana tidaknya.Terdapat riwayat dan hadis yang mengatakan Rasulullah pernah mengatakan bhw pada tahun penghidupannya itu sudah dikira sebagai akhir zaman.sekarang sudah melangkau 1430 Hijrah.maknanya Bumi ini sudah terlalu-lalu-lalu tua.tidak hairanlah banyak bencana alam berlaku akhir2 ini..

Jadi.Kami merasakan adalah bg azam 2010 ini, kami mahu meningkatkan lagi ketaqwaan melalui peningkatan ibadah yang disuruh-Nya, dan sedaya upaya meninggalkan larangan-Nya.InsyaAllah.Akhir kata buat semua.

"..Renung-renungkan dan Selamat Beramal"..(Bak kata Ustaz Hot.fm)