Wednesday, December 29, 2010

Hati yg sayu

Salam 1Malaysia..

Sejekap sungguh masa berlalu. Terpaksa juga aku gagahkan diri utk pulang semula ke Miri. My wife terchenta, aku terpaksa tinggalkannya di JB bersama familinya. Sedih, sayu..tetiba keluar juga air mata jantan dari kelopak mata aku. Mmg aku x dpt menahan sedih meninggalkan my wife terchenta jauh dari pandangan mata. Rindu datang menjelma mengingatkan memori bersama. Tapi apakan daya. Tuntutan tugas & tanggungjawab. aku percaya, ini hanyalah bersifat sementara.. tapi perasaan ini lg tertekan dgn kehadiran memo yg pd aku cukup menjengkelkan. Mencari alasan lain utk menutup kelemahan diri. Hak utk mendapatkan urusan permohonan bertukar tempat tugas ditangguhkan atas arahan pihak HQ. Apakah ini semua??..Yg pasti, aku akan terus bersabar & akan memulakan langkah utk proses pertukaran ini..nantikan..

Saturday, December 25, 2010

Aku, Cuti , & JB

Salam 1Malaysia..

Malam nih merupakan flight aku & my wife utk pulang ke JB. Flight direct from Miri to JB. Aku pula menemani my wife utk ke JB. Risau gak kalo die balik JB sorang2. Naik flight plak tuh.. Duit tambang bukanlah menjadi isu utama. (arghhh..tension..gaji x masuk lg..janji tinggal janji..)  Keselamatan my wife & baby dlm kandungan menjadi keutamaan bagi aku..

Cuti aku pula diluluskan. Aku akan pulang semula keseorangan ke Miri pada hari selasa 28 hb.. Sekarang dh mula rase sayu. Lepas ini, aku & my wife akan berjauhan. Aku akan menyerahkan kunci rumah kuarters kpd pihak pentadbiran. Selepas ini, aku hidup membujang bersama2 rakan yg lain..sob..sob..sob..

X sabar rasenya nk memandu kereta sendiri & memandu di keadaan jalanraya yg selesa di JB. X lupa juga, berat sungguh beg yg akan aku bw utk pulang. Maklumlah. kalo dh pompuan, mesti byk brg yg dishoppingkannya.

Thursday, December 23, 2010

Check-up for mommy to be

Salam 1Malaysia..

Disebabkan my wife mengandung & hampir masuk ke bulan yg ke-7, aku membawanya ke klinik ibu & anak berhampiran tempat aku bertugas. Lgpon, sepatutnya my wife perlu menjalani check-up nih setiap bulan. Tarikh yg sepatutnya, my wife berada bersama2 aku di sini. Tempat yg masih lg asing bg kami. Akhirnya my wife akur utk menjalani check-up bulanan di Klinik Kesihatan Tudan, Miri. tambahan lg, hujung minggu nih, my wife akan menaiki flight utk pulang ke JB bg meneruskan tugas sbg guru di JB. Kenelah juga dptkan surat kebenaran dari doktor utk naik flight..

Monday, December 20, 2010

Lawatan Tapak ADTEC Bintulu.

Salam 1Malaysia..

Hurmm..Semalam seharian aku, my wife & rakan2 diarahkan utk melawat tapak bangunan ADTEC Bintulu, Sarawak. Seawal pagi Jam 6.00 pg kami semua dh terpacak menunggu driver bus intrim. Pkl 6.30 gak baru gerak. Mcm biasalah, janji M.

Perjalanan mengarah ke Bintulu agak mencabar. Driver menggunakan jalan pantai. Jalannya kelihatan agak sempit & kurang diselenggara. Dh rase mcm naik kuda. Teringat aku akan jalan menuju ke kampung halaman di Kulai, Johor. Kalo ikut maklumat yg diberi, jarak Miri-Bintulu hanyalah 203km. Tetapi perjalanan utk sampai ke Bandar Bintulu dr Miri mengambil masa selama 4 jam. Singhh..Sian my wife. Dhlah sarat mengandung. Risau gak aku kalo2 my wife terberanak dlm perjalanan. Alhamdulillah. X de ape2 yg perkara buruk berlaku.

Kami diberi kesempatan utk singgah di Bandar Bintulu. So far yg aku blh katakan, bandar Bintulu kelihatan bersih & tersusun rapi. Perancangan bandar juga dapat dilihat.

Seperti yg dinantikan, kami sampai di ADTEC Bintulu pada waktu matahari berada tegak di atas kepala. Kiranya waktu betul2 terik matahari laa. Dari jalan besar, bas yg kami naiki menggunakan jalan "lori" yg rasenye mcm jalan off-road. Kelihatan ADTEC terletak jauh ke dalam...

Secara peribadi, aku melihat bangunan di ADTEC Bintulu ini hampir siap. Dlm 70%. Tinggal touch-up & wiring saje kot. Bangunan sudah didirikan & telah diwarnakan. Kami diberi peluang utk meninjau sekitar perkarangan ADTEC. Yg utama adalah "Safety First". kenelah pki helmet kontraktor sediakan. Nk tau lebih lanjut, klik link di bawah...



Friday, December 10, 2010

Selesai bermain dgn besi

Salam 1Malaysia..

Huh..Tamat sudah minggu yg agak menyeksakan..Almaklumlah dh lama x buat kerja2 berat dibengkel. Blh plak dlm sepanjang minggu nih, dikerahnya aku & rakan2 utk masyuk bengkel PPG. Kene buat kerja2 besi. Panas woo..Dari memotong sampailah finishing..Kene wat semuanya..Sampai my wife x tahan bau besi lps balik dr bengkel..

* Thanks to mr made in germen sbb ajar wat keje2 besi nih. Time rendam baju, keluar semua hablur2 besi..

Tuesday, December 7, 2010

Salam Maal Hijrah 1432H

Salam 1Malaysia..


Selamat Tahun Baru Islam 1432H. Semoga kehadiran tahun baru ini menambahkan lagi iltizam utk meningkatkan iman, ibadah & mempertikatkan ketaqwaan kepada Allah. Diharap dalam tahun ini, rezeki yg diperolehi diberkati & terus dirahmati oleh-Nya..

* Cuti mode

Monday, December 6, 2010

1st weekend di Bumi Miri

Salam 1Malaysia..

Ini adalah hari minggu pertama aku & my wife berada di bumi Miri. Nk tau ape yg kami buat. Oleh kerana aku sudah mula berasa tepu, ketinggalan zaman akibat terputus dgn dunia luar, patah kaki (akibat tiada transport), aku mengambil keputusan utk berjimba di Bandaraya Miri bersama my wife. Berbekalkan dgn duit yg ada, kami mendapatkan sebuah kereta sewa. No contact kereta sewa pula aku peroleh melalui internet. Yup dgn harga yg diberikan oleh Mr Bryan kpd aku utk menyewa kereta Iswaranya, aku setuju. Keretanya OK & nmpk terjaga.

Disebabkan tiada TV di rumah, aku sekali lg menghabiskan duit utk tidur di hotel semata2 utk menonton TV (especially berita). kami pilih hotel yg biasa2 shj. Hotel Tropical Inn menjadi pilihan sbb harganya agak muarah disamping lokasinya cukup hampir dgn salah satu shopping complex terkemuka di Miri ini.

Habis satu Bintang Mall kami pusing sambil terbeli beberapa helai baju & pasang kasut. Kemudian melawat Miri Craft centre utk melihat sambil membeli belah souvenir barangan sarawak.

Yg paling best, walaupun ade di JB, tetapi suasana di pasar malam di Miri tetap unik. Nmpk kelainannya.

Akhirnya, dapat juga kami melihat pantai di Taman Selera, Miri nih.. Juga terdapat peristiwa yg memalukan diri sendiri. Oleh kerana terputus hubungan dgn dunia luar utk beberapa hari, ketika inigin mengisi minyak kereta, aku dapati harga yg tertera mahal 5 sen dari biasa. Dalam bisik hati aku berkata, "agaknya harga minyak di Sarawak mmg mahal 5 sen kot berbanding semenanjung". Rupa2 nya, kerajaan telah mengumumkan kenaikan harga minyak sbyk 5 sen sebelum nih. Mcmanelah aku blh x tau nih.. Malu beb bergelar warganegara Malaysia.

Friday, December 3, 2010

Keluar-Masuk Bumi Kenyalang

Salam 1Malaysia..

Sebelum bertolak ke negeri sarawak nih, aku ade juga membuat bebrapa persediaan termasuklah urusan dokumen keluar-masuk. Tp malang bg aku x blh buat di pejabat Imigresen Johor Bahru sbb IC aku berkeadaan cukup uzur (hampir patah 2) & aku dikehendaki mendapatkan dahulu IC baru sebelum memohon dokumen perjalan terhad.

Dengan kekangan waktu, jadinya, aku ke negeri bumi kenyalang hanya menggunakan IC sahaja. Sampai shj di pintu masuk negeri sarawak, aku hanya diberikan satu slip pas lawatan sosial yg blh digunakan dlm tempoh 90 hari shj. Knp??Utk pengetahuan, negeri Sarawak & Sabah diberi kuasa autonomi utk urusan keluar masuk. Pas lawatan sosial ini tertakluk kpd warga semenanjung utk ke sarawak & sabah.

Untuk kemudahan urusan keluar-masuk dari Bumi kneyelang ini, aku mencuba nasib sekali lagi menggunakan IC yg sedia ade utk membuat permohonan mendapatkan Dokumen Perjalanan Terhad Sarawak & Sabah. Alhamdulillah...Urusan dipermudahkan. Permohonan dokumen diterima.

Dan yg paling bestnye, aku dh dpt cop tanpa terhad bilangan hari tinggal di bumi kenyalang ini berdasarkan perkhidmatan aku di sini.

Monday, November 29, 2010

Aku di Bumi MIRI

Salam 1Malaysia..

Berbekalkan iltizam yg tinggi & hati yg dipenuhi perasaan paksa-rela, aku turutkan juga utk melapor diri di ILP MIRI ; tempat transit secara pentadbiran sebelum ADTEC Bintulu dibuka sepenuhnya. Aku, my wife & rakan2 yg senasibku, telah selamat menjejakan kaki di BUMI MIRI pada tepat JAM 10:45 pagi. Penerbangan berlepas dari KLIA pada awal pagi & aku dihantar oleh Ibu serta adik2 aku. Alahmdulillah semua berjalan lancar. Kehadiran kami di Lapangan Terbang Miri bukanlah seperti yg dijangka. Jangkaan awal adalah terdapat wakil dari ILP Miri utk pick-up di sini, tetapi kami diberitahu yg kedatangan kami tidak diberitahui oleh pihak HQ. Oleh itu, oleh kerana rata2nya mempunyai nasib yg sama, kami berkongsi teksi utk sampai ke tempat yg masih asing bg kami iaitu ILP Miri.

Kehadiran kami disambut oleh pengarah ADTEC Bintulu yg masih segak & ensem (ayat bodek spy senang dpt sign utk pindah). Kami dibahagikan kepada beberapa buah rumah quarters & aku dpt sebuah rumah memandangkan cuma aku sorang jek yg bw pasangan. Blok Nilam Puri tingakt 2..Oklah tuh. X tinggi sgt.. Bermulah kehidupan aku sbg kakitangan kerajaan di bumi Miri ini.

* dekat dgn e-mart..Teringat kip-mart tampoi. Konsep yg sama.

Saturday, November 27, 2010

Redha dgn ketentuan-Nya

Salam 1Malaysia..

Ketika ini aku sedang berkemas2 barangan keperluan utk melapor diri di tempat seterusnya. Tarikh lapor diri yg dicatit dlm surat terakhir diterima adalah serta-merta. Jadi, tiada alasan utk aku berlengah lagi. Sebelum pulang semula ke JB utk urusan terakhir, aku juga ade bertemu dgn PIC penempatan aku ini. Pertemuan aku yg lebih kepada permohonan pertukaran ke tempat berhampiran JB tidak dilayan sama sekali. Tanpa sama sekali melihat kepada surat permohonan, permintaan aku ditolak mentah2. Maka dgn hati paksa-rela yg memegang term "SAYA MENURUT PERINTAH", aku gagahkan juga mengisi borang permohonan waran perjalanan kakitangan kerajaan utk mendapatkan tiket flight free. Alang2 my wife masih cuti, aku mohon skli tiket utknya. Kita kn bijak. Dalam kekentalan hati PIC terbabit, die juga berpesan agar aku cuba memohon pertukaran mengikut prosedur melalui pengarah tempat bertugas setelah disahkan lantikan. Mungkin mengambil masa dlm 3 bulan.

Dengan hati yg cekal & redha dgn ketentuan-Nya, aku percaya semua yg ditentukan oleh-Nya ada hikmahnya. Aku akan cuba sahut cabaran ini walaupun terpaksa akan berjauhan dgn my wife. Semua ini aku percaya bersifat sementara.

Wednesday, November 24, 2010

KSM-JTM

Salam 1Malaysia..

Sambungan dr proses lapor diri smlm. Lewat petang smlm, aku telah diberi surat penempatan ke kementerian yg terlibat. Seperti yang blh diduga, aku akhirnya ke KSM juga. Pada pagi tadi juga, aku telah melapor diri di KSM untuk mengetahui penempatan yg selanjutnya. Rupanya, kena tunggu taklimat habis dari wakil KSM. Mmg x de hati nk dengar ape yg dibebelkan oleh org KSM. Hati dh berdebar2 utk menunggu surat penempatan.

Seperti yg telah dijanjikan, majlis taklimat diakhiri dgn penyerahan surat penempatan. Nama dipanggil dari sorang ke sorang. Tiba pada nama aku dipanggil, aku mendapatkan surat & terus membukanya tanpa rasa was-was. Keputusan penempatan yg membuatkan aku terdiam seketika...salah satu under JTM

"PUSAT LATIHAN TEKNOLOGI TINGGI (ADTEC) BINTULU, SARAWAK"

Hanya Allah shj yg tahu perasaan aku ketika itu. Seperti dipanah petir. Aku terus mengenagkan nasib my wife yg tidak lama lg akan melahirkan zuriat kami. Aku terima dgn redha & terus memberitahu dgn my wife & family. Pada awalnya, aku meraskan keputusan penempatan ini agak kejam kerana penempatan kerja ini memisahkan aku & my wife dlm jarak yg terlalu jauh. Langakah seterusnya, stay satu mlm lg di Putrajaya utk berunding dgn PIC hari esok.

* my wife pd mulanya tidak percaya kerana merasakan aku hanya bergurau. Tetapi akhirnya percaya dari suara aku...

Tuesday, November 23, 2010

"SAYA MENURUT PERINTAH"

Salam 1Malaysia..

Dengan secara rasminya, bermula hari ini, aku menjunjung term keramat iaitu

"SAYA MENURUT PERINTAH"

Hari ini juga aku telah pon selamat melapor diri bertempat di Auditorium Jabatan Perdana Menteri atas arahan dari JPA. Sekarang aku hanya menunggu penempatan untuk kementerian & negeri bertugas. Aku berharap semua berjalan lancar. AMIN

* Seperti yg telah diduga. Cycle pertukaran kerja akan berlaku apabila tepat ulangtahun aku bekerja disesuatu tempat. Serta, seperti biasa, interview kerja yg telah aku lalui sama seperti sebelum ini iaitu pada bulan Ramadhan. Alahmdulillah..Rezeki

Monday, November 22, 2010

DAULAT TUANKU

Salam 1Malaysia..


Hari ini merupakan hari ulangtahun keputeraan Sultan Johor yg  terkini iaitu Sultan Ibrahim ibni Almarhun Sultan Iskandar yg ke-52. Ini bermaksud, hari ini merupakan cuti umum bg penduduk Johor & ini adalah kali pertama sambutan hari keputeraan sultan Johor yg baru ini. Diharapkan baginda terus dipanjangkan umur, dilimpahkan dengan rezeki yang berkat, dipermudahkan dalam urusan mentadbir tanah Johor serta dpat meneruskan iltizam baginda yg berjiwa rakyat. Daulat Tuanku

Wednesday, November 17, 2010

Jajaku dh start demand..

Salam 1Malaysia..

Ginilah nasib kalo ade kenderaan. Yg si jaja ni pon dh start demand mcm2. Yelah umurnya pon dh nk mejangkau 5 tahun. Nk di tukar terasa syg. Niat dihati nk jg je smpi habis bayar. Tp baru2 nih die dh start meragam. Panik??X lah panik sgt. Tp kalo tetiba tgh kt traffic lite, gear x blh masuk, mau x panik nye..Karang kene langgar la pulak. Jadinya, kenelah relaks dulu. Jgn panik2. Kasi off enjin dulu katenya..

Part ni yg plg aku x suka. Mcm2 pendapat yg aku dgr psl masalah jaja nih. Satu bengkel kate lain, satu bengkel kate lain. Harga tukar bende alah tu pulak blh byr satu bulan installment jaja nih. Aku x kesah pon ape yg pomen nk ckp. Yg pntg aku yakin ngan pendapat aku. Rosaknya bukanlah major sgt. Minor jek. Jadi aku just pegi kedai yg sanggup tukar spt yg aku suggest jek. Hasilnya.. Jajaku kembali sihat & bertenaga.. Utk menghargai jasa jaja, aku kasi tukar kasutnya pula..Alamak..nmpk beterbangan di awan nilai ringgit tu..X pe yg penting jaja beri aku kepuasan & perlindungan yg maksimum utk aku & wife ketika bersamanya..

*for me, say no to tyre china made..Go for the quality. Don't compromise with safety & comfortable.

Monday, November 15, 2010

Ke negeri hang tuah...

Salam 1Malaysia..

Dh mmg hajat my wife nk bw familinya makan angin. Jdi aku pon tumpang sekaki laa dpt join skali. Senang cerita, aku nih kan mmg driver my wife kemana2 pon. Nk dijadikan cerita, aku & my wife mmg mempunyai satu perangai buruk iaitu suka sgt wat last minute planning. So, bile tepon hotel pilihan kt melaka nih, blh kate kebanyakannya fully booked. Risau gak sbb dh mmg deal ngan famili member. Mlm sebelum hari nk pegi pn still tercari2 lg hotel. Kalo dh niatnya baik, maka hasilnya tentu baik gak. Akhirnya dpt gak tempat penginapan di area Pantai Klebang..

EVERLY RESORT

Satu apartment 2 bilik tidur dgn harga yg berpatutan. Di tambah lagi dgn diskaun utk org gomen mcm my wife. Mmg berbaloi2..

Friday, November 12, 2010

Beribu-ribu sel aku mati

Salam 1Malaysia..

Rasenye dh byk tahun sel badan aku nih aku bela dgn baik. Bagi makan cukup2. Mmg kembang sihatlah sel2 badan aku selama nih. Tetiba hari ini, sel2 badan aku diragut nyawanya oleh sebuah mesin yg cukup jahat spt gorgon yg mmpu membunuh beribu2 sel badan aku dlm sekelip mata. Makanya, aku terasa yg badanku mengecil sedikit (perasan)..Tempat kejadian adalah di Pusat Kesihatan UTM Skudai, Johor. Hati2 bila melalui kwsn tersebut. Anda akan terpaksa berpakaian tanpa benang lalu terus dicabul oleh mesin yg jahat itu. Ingatkan free rupanya kene bayar plak tu. Rm90 ooo hasil cabulan itu..

Lalu aku terus mendapatkan ahli kaji makmal utk melihat hasil buangan air aku yg cukup jernih. Walla.. Aku seorang mangsa keadaan yg cukup sihat. Aku diberi pengesahan yg aku layak & sihat utk terus hidup di dunia ini..

Wednesday, November 10, 2010

Die buat hal la pulak..

Salam 1Malaysia..

Mcm die tau2 jek yg aku nih dpt sedikit penambahan duit. Hp aku nih wat hal la pulak. Tetiba keypadnye mengeras & x de respon. Itulah mulut bacin sgt ckp nk beli phone baru. Kan dh merajuk..nk betulkn ke nk tukar yg baru??

Tuesday, November 9, 2010

Rezeki lagi

Salam 1Malaysia..

Alhamdulillah..Akhirnya dapat gak aku merasa insentif a.k.a imbuhan tambahan dari kompeni tmpt aku bekerja sekarang. Maklum shjlah. Thaun lps x dpt sbb ekonomi x memberangsangkan katenye. Tahun sblm tu pula aku x dpt sbb time announce insentif keluar, aku beberapa hari shj baru masuk kerja. Nasiblah x dpt. Spt yg dh dpt dijangka. Tahun ni dptlah merasa sedikit walaupon x byk mane. Mungkin gak rezeki anak dlm porut tuh..Hehehehe..

Thanks to my majikan sbb berbesar hati gak nk bagi insentif kt pekerja bawahan mcm aku nih.

Tuesday, November 2, 2010

Genap sudah 2 Tahun aku di sini..

Salam 1Malaysia..

Hehehe..Pejam celik, arini rupanya udah 2 tahun aku mengabdikan diri bekerja di company "V" (bukan nama sebenar) ini. Yup, baru 2 tahun.. Sebenarnya, inilah satu jangka masa yg aku rasekan paling lama aku berada di satu2 company. Aku pon x tau knp aku blh bertahan kt sini. Mgkn sbb environment keje yg sungguh lite kot. Boss pon ok, x suke masuk cmpr hal2 lain. Gaji? Nk kate besar sgt nilainya, x delah sgt. Setakat nih, ttp bersyukur sbb gaji pon ok lagik. Still mencukupi.. Tp kali nih x delah rase beria2 nk tukar keje mcm sebelom nih. So total tahun aku bekerja adalah menjangkau 4 tahun iaitu bermula dari aku grad pd tahun 2006. Lama gak tuh.. Yg pntg ade peningkatan...X gitu??

Friday, October 29, 2010

Hari jadi buat Ayah..

Salam 1Malaysia...

Hari nih merupakan hari ulangtahun kelahiran Ayah yg ke-52.

Haji Aziman Bin Tumirin

Anakanda di sini mendoakan agar ayah terus dipanjangkan usia, dipermudahkan urusan hidup, dimurahkan rezeki, serta dikekalkan dalam iman & taqwa. InsyaAllah pada tahun hadapan, ayah akan bergelar seorang "datuk" & berterusan mempunyai zuriat keturunan..


Tuesday, October 26, 2010

Jom Makan - Malay Village Restaurant

Salam 1Malaysia..

Bertemu kita lagi dalam segment Jom Makan. Perghh. Dh mcm dialog rancangan kt TV plak. Oleh kerana kwsn perumahan tempat tinggal aku ingin di"fogging", aku membawa lari my wife, & my PIL ke kwsn yg lebih selamat. Memandangkan kejadian ini berlaku dlm waktu aku selalunya mengisi perut, maka dgn itu secara otomatiknya porut kesayanganku ini telah secara spontan menghantar signal ke otak & mengatakan yg aku memerlukan makanan. Kiranya aku lapar laa nih. Maka utk tidak mengecewakan sang porut itu, aku terus memilih tempat makan yg dirasakan sesuai & menepati citarasa semua org yg berada di dalam kereta mewah aku ini. Aku terus menuju ke area elit Nong Chik & terjumpa dgn restoren ini yg kelihatan agak mewah decorationnye dr luar iaitu...

Malay Village Restaurant

Friday, October 22, 2010

Pelik..

Salam 1Malaysia...

Dlm tgk syok memandu, mata aku terpaku melihat kepada nombor pendaftaran kenderaan yg padaku agak janggal. Ye aku rasekan cukup janggal. Bukan sekali malah dh beberapa kali aku lihat kenderaan yg didaftarkan dgn huruf permulaan G1M. Time odw balik dr Tg Malim pon ade terserempak dgn beberapa kenderaan menggunakan no pendaftaran bermula G1M. First time aku jumpe terus aku capture gambar. Kt bwh ni antara kereta yg aku perasan guna nombor pendaftaran G1M xxx...

Antara kereta yg menggunakan no pendaftaran G1M
(gambar blurr sbb pki HP & x blh fokus)

*adakah nombor pendaftaran bermula dgn G1M ini membawa maksud tempahan khas sempena Gagasan 1MALAYSIA??

Wednesday, October 20, 2010

20102010

Salam 1Malaysia...

20102010

Cantik kan nombor kt atas tuh. kalo nk tau, itu adlh tarikh utk hari ini iaitu 20 Oktober 2010. Sebenarnya aku xdelah pulak plan x wat memori pd tarikh tersebut. Aku cm besalah pergi mencari nafkah pada hari tersebut. Cuma yg bestnya, pada tarikh tersebut, aku dapat duit gaji.

*Company tmpt aku kerja skang ni mmg bg gaji pd tarikh 5hb & 20hb setiap bulan.

Monday, October 18, 2010

Babymoon at Vistana KL

Salam 1Malaysia..

Awatnya tajuk entry nih cm pelik kn??Sbb ape "Babymoon"??Sbb my wife skang nih tgh bw baby dalam perutnya. So kiranya cuti2 kali ni mmg secocok laa dgn perkataan "babymoon". Sebenarnya aku & my wife mmg merancang sejak dari awal lg akan stay kt Hotel Vistana KL nih bila odw balik dr Tg Malim. Sbb ape Vistana KL??Sbb aku & my wife mmg suka stay kt situ selain dgn facility & servisnya yg cukup baik. Lg satu, my wife nk stay kt hotel yg ade swimming pool. Bantal kt hotel ni pon cukup empuk. Rase cm nk bw balik jek. Ini bukanlah 1st time kami stay kt hotel nih. Tahun lepas ade gak stay 1 mlm kt hotel nih. Lgpon percutian yg x seberapa ini adalah hadiah tertunggak 2-in-1 utk 2nd anniversary & bufday my wife. Kira aci lah nih.

My wife posing bersama bunga ketika check-in bilik

Sunday, October 17, 2010

Congrat My Wife

Salam 1Malaysia..

Tahniah my wife di hari konvokesyen UPSI yg ke-12 ini. Actually my wife berkonvo bg menerima segulung Diploma Pendidikan. Alhamdulillah. Lgpon skang dh bergelar guru. X sia2 aku & my wife berkorban tinggal berjauhan selama setahun. Lgpon inilah cita2 my wife utk menjadi seorang guru.

Kenangan di Hotel Bunga Raya. (ntah bila lgi la akan ke sini lg kan??)

Saturday, October 16, 2010

Bersiaran dari Tg Malim

Salam 1Malaysia..

Sekarang aku & my wife berada di Tg Malim. Jarak perjalanan sejauh lebih kurang 400km. Aku & my wife bertolak dr JB dlm pkl 4 pagi & hanya berhenti singgah di RnR Dengkil utk menunaikan kewajipan solat subuh serta berehat seketika bersama kit-kat.

Surau dalam taman di RnR Dengkil. Cukup cantik & suasana cukup aman & mendamaikan.

Friday, October 15, 2010

Persediaan sblm jalan jauh..

Salam 1Malaysia..

Owh lupa nk canang satu kampung. Awal pg nnti, aku ngan wife akan memulakan perjalanan ke Tg malim. Kiranya nk jalan jauh la nih. So sebelum nk jalan jauh dgn planning cantek yg ade, semestinya aku & wife perlu mempersiapkan beberapa kelengkapan agar segala yg dirancang berjalan dgn baik. So, aku & my wife still sempat menjengah ke Plaza Angsana utk membeli kelengkapan akhir. Dapat gaklah rembat sehelai seluar pendek, baju & seluar ibu preggy wat my wife serta 2 pasang stokin yg tiada kene mengena. Ketika ingin membayar di kaunter, apabila di "scan" harga seluar wife, harganya menunjukkan hanya RM3. Padahal di tag tertera RM13.99. Sbg org yg jujur, aku suruh "scan' lg. Harganya tetap RM3. Mmg rezeki anak laa nih.

Thursday, October 14, 2010

Main-main..

Salam 1Malaysia..

Nk bagi mereka ni seronok hilangkan rase bohsan tinggal di rumah, aku & wife bawa mereka berdua ke Giant Tampoi. Di Giant Tampoi nih terdapat permainan budak2 yg bagi aku agak selamat utk digunakan. Cuma gak pelik bila tgk harga utk main bende ni sbb harga yg tertera..

RM4 utk Pass setengah Jam
RM6 utk Pass satu hari

Mama tgh pegang ape tuh??baby ke??

Wednesday, October 13, 2010

Memori muda-muda dahulu

Salam 1Malaysia..

Tgh dok kemas2 rumah bersempena 101010, terjumpa plak aku ngan si album gambar muda2 dulu. Time nih kamera digital belom termampu aku miliki. Just guna kamera filem "kodak" jek. Time tuh mmg populare lg kalo guna kamera filem nih. Lg2 yg blh auto gulung mcm aku py. Seingat aku gambar nih diambil pada tahun 2001 ketika menuntut di Pusat Asasi Sains Universiti Malaya.. layan jelah gambar aku yg tengah kudut muda belia lagi bermuka suci ini.

Monday, October 11, 2010

101010

Salam 1Malaysia.

Dh mcm no. binary aku tgk tajuk entri nih. kan semalam 10 october 2010. Kiranya mmg cantek laa no tuh sbb kalo disusun akan menjadi 10/10/10. Berebut org utk ukir kenangan pd tarikh tersebut dgn mengadakan @ menganjurkan aktiviti masing. Kiranya nk pahat memori pd tarikh tersebut la nih. Kt TV plak mmg sibuk psl pernikahan & persandingan angkasawan negara iaitu Datuk SMS kawen dgn pilhan hatinya. Tahniah datuk sbb dpt bina masjid. Aku ade gak tgk skit2 acara pernikahan mereka secara live dr TV.


X kurang juga hebat berita sedih yg kita dengar berkenaan kemalangan ngeri bas ekspress "terbang" berhampiran tol Simpang Ampat lebuhraya PLUS yg mengorbankan 12 orang. Takziah aku ucapkan kepada keluarga mangsa.


Aku plak pada tarikh 10.10.10 tu x de pon perasaan nk ukir memori kenangan yg terindah. Just dok rumah, rehat2. relaks, tenangkan fikiran, cuci kereta, kemas rumah, tido. Itu jek yg aku ngan my wife buat. Lg syok...

Sunday, October 10, 2010

Open house di saat genting..

Salam 1Malaysia..

Alhamdulillah. Dpt gak aku join balik rumah parent aku. Di saat akhir syawal nih, sempat lagi family aku wat open house. Bak kate ayah, buat tetap kene buat. Nk raikan guru2 & rakan2. Walaupun dh di ambang Zulkaedah. Aku pn smpi rumah lewat sbb aku kn keja la plak manakala wife kene dtg sekolah utk di"LaDaP"kan. Yg bestnya, pakcik & makcik aku yg dh lama aku x jumpe pon dtg. Yg membuatkan aku terasa dh lama x blk umah apabila aku bertanya kt ayah ttg set kerusi batu ukir di halaman rumah. Nmpk sgt dh lama x jejak kaki ke rumah kata adik aku.

Saturday, October 9, 2010

Updated kereta ayah

Salam 1Malaysia..

Saje jek nk update ttg kete ayah yg eksiden tempohari. Aku meluangkan masa menziarahi kereta ayah sementara menunggu my wife mendengar taklimat melapor diri di SMK Simpang Renggam. Kiranya nih cerita lapok la gak. Tp aku nk share gak..

Gambar semasa eksiden..

Terukkan kondisi kereta...

Kemudian pada 27/9 semasa aku menziarahi kereta nih dh jadi cmni plak..

Thursday, October 7, 2010

Konfius terpinga2

Salam 1Malaysia..

First time terjumpa bende nih

"..TERTAKLUK KEPADA KELULUSAN MESYUARAT SURUHANJAYA.."

apa maksudnye nih??aku telah dikonfiuskan??Ya atau Tidak??

Monday, October 4, 2010

Open house???

Salam 1Malaysia..

Memandangkan kita masih berada dlm mood raya (fakta menarik; Org Malaysia menyambut hari raya selama sebulan), jadi bersempena kesempatan yg ado & kehadiran beberapa peristiwa, dipersetujui utk diadakan open house di rumah PIL serta di rumah SIL sekali. Maklumlah rumah dekat2 & hanya di pisahkan dgn beberapa anak tangga sajork. Opss bukan open house saje2 tau. Siap lg marhaban & bacaan doa selamat gitu.

Tujuan utam diadakan majlis ni adalah bersempena ulangtahun kelahiran yg ke 3 tahun budak kembar tuh yg juga merupakan cucu sulung dlm family nih. Kalo dh budak kecik, semestinya di selit sekali dgn acara tiup lilin. Oleh itu, Papa & Mama (aku & wife) berbesar hati menaja sebuah kek utk menjayakan sambutan hari jadi mereka. Itulah surprise utk mereka sebenarnya. Sponsor kek yg x seberapa....


Inilah die kek yg bergambar upin & ipin. Kek ini ditempah khas utk mereka sbb watak kartun ini sinonim dgn budak kembar ini. Susah gak nk cari kek sebegini di hari2 terakhir nih. Rupanya kalo nk kek cmni kene tempah awal.
 
Majlis doa kesyukuran juga diselitkan dgn rase syukur bersempena..
 
1. Kehadiran ahli baru yg masih dlm perut wife aku 
2. My wife dpt kerja goment
3. Kehadiran saudara baru islam yg juga kenalan rapat family SIL (dh mcm sedara gak)
 
Kenduri kali ni mmg bebetul meriah. Siap import chef2 dari Kampung Batu Pahat. Masak pun style rewang & gotong royong. No katering2. Mcm org nk wat kenduri menyambut menantu gamaknya..Hehehehe
 
Penat??x pyh cakap laa... Yg penting hajat telah tertunai nk wat kenduri doa selamat & kesyukuran.

Sunday, October 3, 2010

Hepi 3rd bufday..

Salam 1Malaysia..

Di kesempatan ini, aku nk wish bufday kt budak kembar nih..


hari ni genap la usia mereka 3 tahun.

So kepada akak tikah & adek qila..

"..semoga terus membesar menjadi anak yg solehah berguna utk family.."

HADIAH???
diumukan pada tahun ni, x de budget utk hadiah ye..hehehhe
surprise menunggu...

Thursday, September 30, 2010

RnD close opis

Salam 1Malaysia..

Hehehe. bunyi tajuk cm pelik je kan. Tp yg bebenornya tajuk entri di atas adalah diadaptasi dari perkataan "open house". Oleh kerana dibuat secara tertutup & terhad kepada warga department RnD shj, jadinya sesuai sgtlah digunakan perkataan "close" serta acara ini dilakukan di opis & bukannya di rumah. Mmg sesuai sgtlah dgn acara yg diberi nama "RnD close office"..

Aktiviti ini dirancang secara tidak sengaja oleh opismate melayu2. Mula2 hanya dilakukan secara suka2. Lgpon tahun2 yg sudah pon dilakukan antara "kita-kita" yg berbangsa melayu jek. Akhirnya dgn campurtangan org besar, maka dgn berbesar hati, aktiviti ini dijalankan secara formal & teratur. Means jemput budak satu opis makan sekali, merasa masakan makanan melayu asli & yg kurang tulen. Masing2 telah diberi amanah utk menyediakan juadah.


Aku?? juadah yg aku sediakan bersifat masakan melayu moden kotemporari iaitu..

Spaghetti Ala kampung style.

Tp aktiviti kali nih kurang syok sbb Bos besar x dpt join di saat2 akhir. Dia kene pergi urgent meeting. Mmg best & syok makan2 cmnih. Inilah die nama kedua department tempat yg aku bertugas iaitu Dept Makan yg mmg sinonim dgn aktiviti makan2.

Wednesday, September 29, 2010

wakenabeb plak

Salam 1Malaysia..

Sepatutnya hari kelmarin lagi dh diumumkan. Aku punyalah saje2 nk tgk lambat2. Kasi peram 2 hari. Kunun nk surprisekan diri sendiri. Ghupanya bila aku "klik" shj, kuar satu pengumuman..

"Harap maaf..Terpaksa ditunda kepada 7hb Oktober 2010..Harap maklum"
 -ayat yg telah diubahsuai atas faktor cuaca

So, teruskan hidup seperti biasa...Hehehehe

Tuesday, September 28, 2010

Sebab musabab

Salam 1Malaysia..

Owh..Rasenye semalam aku dh declare yg aku amik cuti sempena jatuhnya hari ulangtahun kelahiran my wife. Sebenarnya tujuan aku termengambilan cuti adalah utk menemani wife yg akan melapor diri bertugas sebagai GURU setelah beberapa bulan menanam anggur akibat habisnya kontrak dgn progam DPLI di UPSI yg jauh nun di sana. Aku menemani wife ke SMK Simpang Renggam utk melapor diri kerana ingin sama2 meraikan hadiah hari jadinya yg cukup special dlm hidupnya ini. Owh. My wife bukanlah di postingkan di sekolah itu tetapi semua guru yg ditempatkan di negeri Johor diwajibkan melapor diri di SMK Simpang Renggam dahulu utk di"taklimat"kan. Wah mmg cukup ramai yg menghantar guru2 baru nih. Siap ade jamuan raya lagi utk ibu bapa/penjaga/pasangan yg menghantar guru2 terbabit. Terlihat terpancaran cahaya kegembiraan di muka masing2 tatkala ingin ditempatkan di sekolah.

Monday, September 27, 2010

Selamat Hari Lahir..

Salam 1Malaysia..

Diumumkan bahawa hari ini bersamaan dengan 27 September adalah merupakan sambutan hari ulangtahun kelahiran my wife..Hehehe dh makin bertambah umur..


" Semoga sayang dipanjangkan usia, dimurahkan rezeki, ditetapkan iman, dikekalkan hidup dalam islam, menjadi isteri mithali, akan menjadi mummy yg baik utk anak kita..Amin.."

*bersempena dgn sambutan ulangtahun kelahiran my wife, aku telah mengambil cuti bagi....???

Wednesday, September 22, 2010

Akhirnya dapat gak UG

Salam 1Malaysia..

Bab nih aku konfius sket. X tau sape yg pegnen sebenarnya. Bukan tang perut ye. Nih bab mengidam. Setelah menerjah beberapa lokasi yg menghampakan, akhirnya dapat gak UG nih. Apa kejadah la UG nih? UG ialah Udang Galah. Masak Lomak sedap ooo.. Jom layan hasil tangkapan belian Udang Galah berkenaan.

Udang Galah yg masih hidup

Pengasingan udang yg telah menjadi arwah

Pandangan udang galah dari dekat
(tertipu..ingat dh mati rupanya masih hidup menggelitik)

Model upahan penjual Udang Galah.
(mula2 geli nk pegang..last2 siap nk bw tidur plak)

Monday, September 20, 2010

BBQ & bakar membakar

Salam 1Malaysia..

Disebabkan oleh mesin pembakar tidak lagi berfungsi, atas nasihat Mak mantohak, semalam, aku mengambil keputusan untuk membakar ayam berkenaan secara BBQ. Maka dgn secara otomatiknya menjadi person incharge bg bab bakar membakar ini. Dari beli arang, setup tempat bakar, nyalakan bara, tukang kipas lipas, senang citer akulah. Layan jelah gambar lg senang.

Ada ayam, udang, dan ikan jaket

"dapur" & bahan2

Dibantu oleh 2 orang pekerja

Kipas, jgn x kipas.

Thursday, September 16, 2010

Hari Malaysia yg ke-47

Salam 1Malaysia...

Hari ini aku kene bangun awal & bersiap2. Org lain di rumah sdg diulit mimpi. Suasana sayup & sunyi. Bunyi kecil dengkuran org tidur pon blh didgr. X sampai hati nk buka lampu. Seterusnya, aku memandu kereta & kelihatan jalan agak lengang. Mmg lengang. Arini x de plak kereta yg blh diajak ber"lumba" nmpknya. Di persimpangan pusingan "U" utk ke senai airport juga kelihatan pergerakan kenderaan cukup lancar. Tidak nmpk kelibat Polis Trafik yg selalunya setia membantu mengawal lalulintas. Tidak seperti hari2 biasa. Gaya aku pon semacam x de mood. Kenapakah??

Owh Tidak. Aku kena KERJA arini. Orang lain sekarang sedang bercuti. Cuti sempena sambutan Hari Malaysia. Bermula pada tahun ini, setiap 16 September akan di reserve sbg cuti umum oleh pihak kerajaan. Kenapa pulak aku kene keje. Ini kerana company tempat aku mencari rezeki telah bersetuju utk memberi hari cuti pada 9 September lalu dan diganti kepada 16 September sbg hari bekerja. Owh, nmpknya company aku bekerja ini bukanlah penderhaka.

Jadinya, utk cover rasa bosan & rasa x puas hati, aku just nk wish kepada yg lain..


SELAMAT HARI MALAYSIA yg ke-47

* Hari Malaysia merupakan hari utk memperingati pengabungan Malaya, Borneo Utara, Sarawak & Singapura membentuk persekutuan Malaysia pada 16 Sepetember 1963

Sunday, September 12, 2010

Die "pow" tuannya dulu..

Salam 1Malaysia..

Sekarang aku berada di rumah Bandar Tenggara. Seronok dpt beraya dgn ibu & ayah pula. Dalam tgh seronok2 tuh, aku sempat gak melihat keadaan kereta. Korang nk tau. tgh2 aku check kereta, aku terlihat..


Salah satu tayar kereta aku sudah menampakkan benangnya. Tayar belakang pulak tuh. nasib baik x terjadi ape2 pada aku & wife sbb "terbawa" laju kt highway arituh. Aku mmg x expect yg tayar kereta aku akan botak begini. Mmg ade plan nk tukar dlm bulan depan. Inagat sempat nk tunggu gaji bulan depan. Tp dh jadi cmni, terpaksalah gak tukar secepat mungkin. Dan bermula raya ketiga, kereta aku menjadi begini...


Terpaksalah berhari raya dgn menggunakan tayar sotong buat sementara. Kereta dh cantik. Berkilat. Nk tukar tp kedai x buka lg. Tambahan pula kejadian disedari pada hari ahad. Lg lah kedai byk yg x buka. Duit pula dh spend byk kt "angpow". nampak gaya kereta aku nih dh "pow" tuannya dululah gamaknya. Kalo dh pki tayar sotong tuh, mmg x berani lah aku nk jalan jauh. X berapa nk konfiden. Asyik nk tekan minyak jek kasi laju. Dh tertera kt stiker tayar spare tuh. Kelajuan maksima yg disyorkan 80km/j. Mane blh tahan...

Saturday, September 11, 2010

Hari pertama Raya

Salam 1Malaysia.

Pagi2 lagi sudah bergema takbir raya berkumandang. Setelah selesai solat subuh, aku bersiap2 utk menyambut hari pertama syawal. Kali ini aku pakai Baju Melayu Johor (First time pakai baju melayu teluk belanga). Agaknya tension gak wife aku nk siapkan satu set lengkap pakaian raya aku nih. Dari songkok baldu, sepasang baju melayu, butang & kain sampin. Dh tu aku mmg pastikan yg baju Melayu mesti digosok sempurna. Ikut spec aku katanya. Nasib baik my wife mmg dh phm pernagai aku. Mmg x de mslh besar buat die nk bg aku puas hati. You're great my wife.

Pagi2 lagi aku dh bersiap2 utk tunaikan solat sunat Aidilfitri di Masjid Jamek Taman Dahlia. Susah gak nk cari tempat letak kereta kt masjid nih. Inilah akibat apabila datang lewat ke masjid. Sampi jek aku diperkarangan masjid, tok bilal dh start bg penerangan utk lakukan solat sunat aidilfitri. Kiranya on-time gak la aku smpi masjid tuh.

Setelah selesai solat sunat Aidilfitri & khutbah, aku pun pulang ke rumah PIL utk meneruskan sambutan hari raya. Makan beramai2 dulu kemudian acara bersalam2an & bermaaf2an antara ahli keluarga. Mmg cukup meriah. Waktu itu jugalah keluar semua "angpow" yg telah disediakan.

Aku, my wife & Syamim (anak buah wife)

Kemudian, aku, wife & seluruh ahli keluarganya sama2 ke kedai gambar. Aku dh book utk amik gambar keluarga di studio. Nk print gambar besar2 & wat frame gantung kt umah PIL. Lgpon time nilah cukup semua ahli keluarga.

Kan hari raya kali nih jatuh pada hari jumaat. Aku kene pergi gak tunaikan solat jumaat seperti biasa. Selesai solat jumaat, aku, wife & semua ahli keluarga berkonvoi ke kampung halaman wife yg terletak di Batu Pahat. 3 kereta kesemuanya. Kereta aku, kerata kakak ipar wife & kereta raya adik ipar aku. Spt biasa, aku akan berada di hadapan menjadi ketua. Aku berhenti utk mengisi minyak tetapi 2 buah kereta lg enggan menunggu aku & meneruskan perjalanan. Aku x kisah pon. Cuma aku mmg planning x nk ikut tol skudai sbb mmg tau kesesakan yg berlaku di situ. Aku masuk lebuhraya ikut Tol Kulaijaya.

Aku pon sedaya upaya utk merapatkan diri dgn 2 kereta td. Rupa2nya, aku dh jauh meninggalkan mereka & aku tunggu mereka di susur keluar Tol Yong Peng Utara. Boleh tahan lama gak tunggu 2 kereta nih. Adalah dlm 30 minit. Sebenarnya aku risau gak kalo2 terkena "tembak" di lebuhraya tadi.

Aku meneruskan perjalanan setelah 2 kereta tadi tiba. Perjalanan terhenti sebentar kerana my wife mengidam nk makan Lemang. Nasib my wife mmg baik sbb itulah satu2 gerai lemang yg ada di sepanjang jalan dari susur keluar Tol Yong Peng Utara ke Tongkang Pechah.

Dikesempatan yg ada, aku & wife menziarahi suadara mara yg berada di Batu Pahat nih. Di rumah nenek wife pula mmg penuh dgn sanak saudara balik pulang ke kampung. Nasib baik rumah tuh besar. Still ada ruang utk aku & wife tidur. Hari raya kedua pula kena balik umah Ibu aku.

Gambar family aku (aku & wife tiada time nih)

Friday, September 10, 2010

Salam Lebaran Aidilfitri

Salam 1Malaysia..


Syukur Alhamdulillah. Sekarang kita berada di bulan Syawal. Sebulan kita menjalani ibadah Puasa. Terasa syu & hiba apabila terdengar laungan Takbir Raya kerana Ramadhan kali ini meninggalkan kita. Entahlah. Masihkah ada lagi peluang utk aku berjumap Ramadhan tahun hadapan. Cuma aku mampu berdoa agar aku dapat berjumpa lagi dgn Ramadhan akan datang atas kehendakNya.

Dikesempatan ini aku & wife menyusun sepuluh jari penuh pengharapan, seikhlas hati memohon ampun & maaf sekiranya terdapat kekhilafan diri dalam penulisan di blog ini. Mmg tidak dapat dinafikan kadangkala penulisan ini bertuankan emosi utnutk pembaca, pengikut serta yg mengenali diri ini, dengan rendah diri aku & wife ingin mengucapkan..

SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI
MAAF ZAHIR & BATIN

Semoga perjalanan ke kampung semuanya selamat. Berhati2 apabila memandu. Jauhkan dari sifat pentingkan diri apabila memnadu.

Thursday, September 9, 2010

Coretan sehari sebelum raya

Salam 1Malaysia..

Arini aku terpaksa cuti. Ya. Terpaksa & dipaksa cuti oleh company. Arini company bagi cuti & pada 16/9 company declare hari bekerja. X pelah. nk wat cmne. Makan gaji. Kami yg menurut perintah la katakan. So dikesempatan yg ada, aku meringankan tulang utk membantu ape yg patut bg melicinkan persiapan menyambut hari raya.

Hari ni merupakan hari ke-3 aku & wife berada di "kampung" halaman Bandar Tenggara. Seperti biasa setahun sekali aku akan menunjukan skill menganyam ketupat. Dapat gak anyam ketupat. Wife cuma tlg sisir & kemaskan anyaman ketupat yg sedia ade sebelum disumbat dgn beras.

Pagi2 lagi aku dh mula tlg ibu kt dapur. Kt rumah nih x kira lelaki @ pompuan mesti kene pandai tlg ape2 yg patut kt dapur. Aku just amik contract basuh ayam & daging. Kemudian setting dapor utk merebus ketupat. Agak2 dh nmpk lega kt dapur tuh, aku & wife pon apalagi "chow" utk ke rumah PIL plak kt JB. Kan aku nih anak soleh. Minta izin dulu dr Ibu utk ke rumah PIL. Dlm pkl 11.30pg gitu aku & wife chow balik ke JB.







Yelah. Sian plak kt MIL sbb x de org lain yg nk tlg masak. So, MIL just harap my wife jelah nk tlg kerja2 dapur. Aku pon meringankan tulang membantu apa yg patut. Spt biasa, potong daging, basuh daging & ayam menjadi kerja aku. Kemudian setting dapur utk merebus ketupat segera pon menjadi kerja sukarela aku.

Setelah selesai membantu apa yg patut, aku bergegas ke kedai Car Wash berhampiran utk pastikan pada aku beraya dengan keadaan kereta yg bersih. Mmg penuh kedai cuci kereta time gini. Aku pergi rasenya 5 buah kedai cuci kereta. Berderetan kereta beratur. Akhirnya aku akur juga dgn menunggu giliran beratur utk cuci kereta berdekatan Shell Taman Seri Bahagia.

Kereta pon dh bersih. Smpi kt parking umah MIL, sambung lg mengerjakan kereta dgn melakukan waxing seluruh body kereta. Nk bagi kereta nmpk bebetul kilat. Maklumlah pakai kereta sedia ada jek. Belum ade rezeki nk beli yg baru. Kebetulan kereta mmg warna gelap. Elok sgt lah kalo wax nih menjadi. Kasi nmpk kilat habis la kereta raya nih.

Dalam pkl 6.00ptg, aku & wife bergegas pulang ke Bandar Tenggara pula utk bersama2 turut serta dlm Iftar akhir Ramadhan beramai2. Dh semcm satu tradisi wajib kt rumah Ibu. Sampai pon mmg cantik benor dh nk dekat buka puasa. Setelah selesai berbuka, kami semua solat Maghrib berjemaah yg diimamkan oleh Ayah, diikuti dgn laungan Takbir Raya di rumah. Kemudian, diteruskan dgn bacaan Yassin & Tahlil beramai2. Mcm2 telatah dpt dilihat sepanjang bacaan Yassin & Tahlil. Majlis diakhiri dgn solat Isya' berjemaah.




Nih yg x blh diikuti & dicontohi. Utk melepaskan gian, akhirnya aku akur juga turut serta dgn membakar mercun. hehehe. Apa nk jadi. Nih semua sbb ada "tokan" yg bawa stock mercun..

Nasib aku & wife mmg baik kali ini. "Pegawai bank" ada stock utk penukaran duit raya. Thanks Ibu sbb bg kemudahan penukaran duit disaat2 akhir. Agaknya Ibu dh mmg paham benor perangai anaknya ini yg x berkesempatan utk tukar duit di bank. Seterusnya mesyuarat kewangan antara aku & wife berlangsung di dalam bilik. Alahh. masukkan duit raya dlm sampul daa.. Tepat Jam 11.00 mlm, aku & wife bergegas pulang ke JB sbb dh turn aku beraya di rumah keluarga wife pd tahun nih. Ingat terus smpi JB rupanya sempat tersinggah Mini Bazar Raya di Taman Anggerik, Bandar Tenggara utk mencari tudung yg sesuai bg baju raya wife. Boleh palk tuh ada kedai yg masih buka time2 cm gitu. Mmg dh rezeki wife kan.

Friday, September 3, 2010

'Jual Ikan' di tempat yg salah

Salam 1Malaysia...

Alamak. Arini dh masuk 24 Ramadhan. Dh nk smapai penghujung Ramadhan rupanya kita. Hari ini juga adalah hari Jumaat terakhir kita berada di bulan Ramadhan nih. Siyes terasa pilu bila terdengar Imam membaca khutbah & cakap yg hari ini merupakan Jumaat terakhir dlm bulan Ramadhan tahun ni. Entah jumpa lagi ke tidak kita Ramadhan tahun hadapan. Sama2lah kita berdoa.

Semalam aku berkesempatan membawa my wife ke Plaza Angsana & Bazar Raya Pasar borong Pandan utk melengkapkan persiapan menyambut syawal. X mo pegi last2 minit sbb takut sesak dgn segerombolan manusia nnti.

Aku di'paksarela' oleh my wife utk ke Plaza Angsana bg membeli beberapa helai baju. Kalo my wife x suruh, aku mmg x kisah sgt psl baju2 nih. Rupanya aku nih mmg cerewet gak ngan baju pilihan. My wife mmg masak dgn pilihan aku. Owh sebelum terlupa. Semasa menunggu my wife pergi membelek2 tudung, aku sempat mengurut batin badan dgn kerusi urut Osim berbayar yg terletak bebetul menghadap butik Gulati's. Aku just masukkan RM1.00 utk diurut selama 3 minit. Oklah tuh. Dpt gak lepas gian. Tp yg aku kesalkan adalah sikap sesetengah pengunjung yg menyalahgunakan kerusi urut terbabit. Diingatkan bhw kerusi urut itu bukan tempat berehat @ meletakkan punggung bg yg kepenatan kaki. Dan juga bukan tempat utk melepak. Semasa aku ingin gunakn kerusi urut terbabit, kelihatan beberapa org yg tgh lepak di kerusi terbabit tanpa ambil peduli dgn org yg ingin menggunakannya. Senang ckp wat selamba jek mukanya. Kalo die tgh guna x pe, tp just duduk rehat, sandar mcm tgh duduk kt kerusi sofa di rumah. Mau aku nk sound jek. Tp kesian plak. Dh tua2 pon x reti bahasa.

Kemudian, destinasi berikut ke Bazar Raya Pasar Borong Pandan. Jalan masuk ke Pasar borong pandan mulai sesak. Jammed & packed dgn kereta. Byk gak kereta yg parking kt tepi2 jalan besar. Aku spt biasa akan cari jalan alternatif utk masuk ke temapat parking. Alhamdulillah, urusan dipermudahkan. Senang jek dapat parking. Dekat pulak tuh dgn khemah jualan. Kt Bazar raya nih, org mmg berasak2. Rasa panas & bahang mmg cukup terasa spt di dalam terapi sauna. Menitis2 peluh aku & my wife. Dpt gak aku rembat sepasang baju melayu johor (telok belanga) & wife dpt gak beli tudung2. Cuma aku x puas hati sbb ada dikalangan perokok bodoh yg sungguh mementingkan diri dgn menghisap rokok dlm berasak2 tuh. Dahlah dgn asap rokok lg. Bau rokok mmglah x payah cakap. Di tambah lg dgn perokok yg sedang memegang rokok yg menyala boleh menyebabkan kelecuran kpd org yg lalu sebelahnya. Lebih2 lg kanak2. Kan bahaya tuh.

* Aku mmg anti perokok yg sdg merokok di tempat2 awam. Semacam x tahu menghormati orang lain. Bukan kita nk sedut asap rokok mereka tuh. Rase mcm nk tumbuk jek perokok2 yg 'kurang ajar' nih. Mmg bodoh punya perokok.

Wednesday, September 1, 2010

Jom Makan - Restoran Abah Beriani House

Salam 1Malaysia..


Semalam kan cuti umum bersempena Hari Kemerdekaan. So, aku x terlepas dari berjalan2 menemani my wife & parentnya pergi ber'suping'. So utk mengelak dr terperangkap dlm kesesakan ribuan manusia, aku memilih utk membawa mereka ber'suping' di Danga City Mall (ex-Bestworld). Keluar dari rumah pon dh dekat pukul 3 petang & seharusnya terpaksalah kena berbuka di luar rumah.

Selepas ber'suping' sakan, dlm pukul 6 petang baru sibuk2 nk cari tempat berbuka. Aku x kesah sbb aku just driver jek. Kiranya, ikut jelah mana dorang nk pergi. Aku agak terperanjat sbb setahu aku mmg agak susah nk cari tempat berbuka time2 begitu ditambah lagi dgn cuti umum. Mmg rasenya kedai dh penuh di'book' oleh org ramai.

Rasenye byk juga pilihan kedai & restoran yg my wife cakap. Pergi sana penuh, pergi sini penuh, pergi situ penuh. Last2 Mak mantohak teringat ttg Restoran Abah Beriani House nih. Aku pon just bw jek menuju ke restoran berkenaan. Bila sampai jek, my wife & adiknya pergi ke kaunter utk pastikan tempat kosong. Owh nasib mmg menyebelahi kami. Still ada tempat kosong. Kami tempah 10 tempat duduk.

Owh..Restoran ini menyediakan buffet ramadhan. Satu kepala dewasa dikenakan RM17.00. Kiranya, tempat duduk kami diletakkan di bahagian luar kedai. Nasib baik cuaca elok. Menu makanannya semestinya Nasi Beryani. Lauk utama mmg byk pilihan. Daging lembu, ayam masak merah, & yg spesel (sbb nih yg plg aku suka) ada kambing. Kuih-muih manis pon disediakan. Air pon ada 4 pilihan.

Org jgn ler ckp. Mmg ramai & penuh semua meja. Berebut2 ambil makanan. Udah dinamakan buffet, semestilah kene amek bbyk. Kan udah dibayar. Rugi kalo mkn sket2. Hilang kejap prinsip diet. hehehehe. Secara overall, makanan kt sini ok cuma mmg ade nasi baryani saje. Servis pon ok.

* Thanks to Firdauz sbb sponsor makan untuk berbuka kali nih.

Tuesday, August 31, 2010

Nostalgia sambut Hari Kemerdekaan

Salam 1Malaysia.

Jgn terkejut plak bila tgk tajuk entry nih. 31 Ogos 1957, time tuh aku mmg belum lahir. Apapun sebelum terlupa aku nk ucapkan Selamat Menyambut Hari Kemerdekaan Malaysia yang ke-53. Dh 53 tahun negara kita merdeka dr cengkaman penjajahan secara fizikal.

Owh berbalik kpd tajuk entry, aku nk share cerita ttg nostalgia sambutan hari kemerdekaan ketika dibangu sekolah dahulu. Aku kan bersekolah berasrama sejak dari tingkatan 1. So, dipendekkan cerita, sekolah aku dulu iaitu SAKTI mmg menganjurkan sambutan hari kemerdekaan setiap tahun kecuali pada tahun 1996 iaitu ketika aku berada di tingkatan 1. Kan aku nih antara golongan first batch a.k.a PIONEERZ. Rasenye time tuh mmg batch aku jek yg ade kt dlm sebesar2 sekolah tuh. Adalah dlm 180 orang jek kot.

Yelah kan. Tgh time muda-mudi lg. Mmg lah perasaan nk sambut hari merdeka tu cukup hangat. Lgpon dhjadi peraturan asrama. Pkl 11 malam jek, lampu kene tutup. Aku & rakan2 mmg rancang nk sambut merdeka secara kecil-kecilan di asrama. Tepat shj jam 12 tghmalam, aku & rakan2 semua menjerit 'Merdeka!..Merdeka!..Merdeka'. Korang nk tau ap yg terjadi lepas tuh..

Aku & rakan2 semua kena panggil turun oleh warden asrama. Kami kene berkumpul di tengah2 padang bola yg belom lg serupa padang bola time tuh. Kehadiran kami disambut dgn nyalakan anjing2 liar sekitar sekolah. Pehh. Dh start dah. Kami kene raging denda dgn warden di waktu kemuncak tgh2 pagi buta. Warden cakap die mmg nk bagi peluang kt kami sambut Hari Kemerdekaan puas2. Pedih tuh ayat die. Acara dimulakan dgn nyanyian lagu Negaraku. Selagi x sama & x betul, selagi tuh kami kena ulang nyanyi.  Kemudian lagu Bangsa Johor. Pon sama kena ulang. Tp yg aku paling heran, x masuk akal, kami kene nyanyi lagu 'Majulah Singapura' sebab ada di antara kami yg mmg dok Singapura. Sampai kini aku pon x paham kenapa nama singapura ada dlm kejadian ini. Kemudian kami dipaksa laung & jerit 'Merdeka' kuat2 di tengah padang.

Itulah pengalaman bersama ahli2 PIONEERZman yg tak akan aku lupakan. Kenangan 31 Ogos 1996. Majlis bersurai ketika hari sudah hampir bertemu subuh. Walaupun didenda, tp kami tetap berasa seronok. Sebab itu batch aku mmg rapat. Sebesar2 bangunan sekolah time tuh, mmg hanya batch kami jek yg ada. Apalagi. Mmg kami bermaharajalela.

Sunday, August 29, 2010

Zakat Fitrah..

Salam 1Malaysia..


Alhamdulillah. Semalam aku dh pon tunaikan kewajipan memenuhi salah satu rukan islam. Aku telah membayar Zakat Fitrah bagi tahun 1431H nih. Tahun nih aku still bayar utk diri aku & my wife. Untuk negeri Johor darul Takzim, nilai zakat fitrah bagi satu kepala pada tahun ini ialah RM7.50 bersamaan nilai satu gantang beras (makanan asasi rakyat Malaysia & aku makan beras 5% hancur). Aku tunaikan zakat di Kompleks membeli belah Jusco Bukit Indah dihadapan Amil yg dilantik. Yelah, dlm tgh sibuk membuat persiapan menyambut syawal, terlihat plak ade kuanter zakat fitrah. Dgn ruang masa & kesempatan yg ada, aku gunakan utk membayar zakat fitrah.

Saya Sudah, Anda Bagaimana??

* Entry ini bukanlah bertujuan utk riak @ membangga diri. Tetapi lebih kpd peringatan kpd sesape yg terlupa @ tidak berkesempatan.

Friday, August 27, 2010

Nostalgia berpuasa.

Salam 1Malaysia..

Rasenye ramai yg mempunyai nostalgia semasa berpuasa. Aku? mmglah ade. Mmg byk nostalgia berpuasa yg aku lalui ketika hidup nih. Yg aku nk kongsikan nostalgia berpuasa nih adalah ketika aku menuntut di Pusat Asasi Sains Universiti Malaya. Mmg aku x akan lupa. Kiranya, aku berjauhan laa dr family. KL-JB kira jauh ape. 300++km tau.

Aku mmg akan berbuka bersama rakan2 yg senasib. Maksudnya, yg x berbuka ngan family, ngan aweks & tgh control budget. So, aku & rakan2 akan menjadikan bilik salah seorang dari kami sbg tempat berkumpul. So, bila dh diukur dr segi latitud & longitud, maka bilik Alfian menjadi pilihan. Biliknya terletak kt floor paling bawah. Lgpon bilik die mempunyai pemandangan yg cantik iaitu menghadap NKVE highway. Makanan? Masing2 lah kene beli.

Aku plak selalunya akan ke Bazar Ramadhan utk mendapatkan makanan. Adalah satu ketika aku pergi ke Bazar Ramadhan berdekatan syeksen 14 PJ dgn menaiki motosikal. Time tuh aku pergi bersama dgn Azlan Ajaib. Seingat aku, ketika perjalanan pulang dr bazar, hujan baru shj teduh. So, aku pun pulanglah menunggang motosikal yg dibonceng oleh Azlan. Ketika melalui satu lopak air dgn berhati2, tetiba datang satu kereta dgn agak laju. Kereta itu terus melanggar lopak air tersebut & akhirnya air dr lopak tersebut telah menyimbahi aku & Azlan. Apabila sampai shj ke kolej 11, aku terlihat makanan yg dibeli & dapati..mee goreng aku & azlan dipenuhi air lopak td. Mmg sadis betol time tuh. Time buka poser ramai2, aku buka jek bungkusan mee tuh mmg bertakungan air di dalamnya. lawak pon ader..Nasib baik ade rakan2 yg memahami. Dorang ajak kongsi2 makanan.

Pastu blh plak si Azlan wat lawak ketika aku tgh minum air cendol. Rasenye time tuh kitaorg minum dlm jug sbb x bw cawan. Aku pon ketawalah sehinggakan..

Cendol terkeluar dr hidung aku masuk semula dlm jug air cendol.

Apalagi, makin gamatlah suasana. Ketawa terbahak2 smpi nk pecah perut.

Kemudian, org lain sibuk nk siap2 pergi terawikh kitaorg plak sibuk pegi bakar mercun. Lepas bakar, masing2 sembunyi. Yg x tahan, boleh plak time bakar mercun thunderclap , termenghala ke rumah pengetua kolej. Apalagi, kecut perut terus melarikan diri & bersembunyi laa kami.

Itulah kenangan nakal yg aku plg ingat. Alfian, Azlan, Jaka, Razaleigh, Ben & lain2. Mmg best laa memory kt PASUM tahun 2001/2002.


 

Wednesday, August 25, 2010

Pemalas yg amat..

Salam 1Malaysia..

Alhamdulillah. Aku dh lepas melalui 14 hari berpuasa dlm tahun 1431H nih. Hanya Allah shj yg tahu letaknya di mana tahap puasa aku. baki hari yg tinggal aku akan gunakan utk mempertingkatkan tahap peratusan kecemerlangan ibadah puasa aku nih.

Cuma aku agak terkilan ttg keadaan yg berlaku kt tempat kerja nih. Dulu guna org Indon, pastu org vietnam, then org nepal, pastu Bangla dan sekarang org Pakistan sbg tenaga kerja.Yg indon rase x de masalah sgt. Bangla plak, masalah dorang cuma cara pakai, & bau jek yg kurang enak. Yg vietnam & nepal plak masalah dorang cuma suka duduk sembarangan & bersepah time makan.

Yg mat Pakistan plak, mmg bikin aku panas. Dorang ni mmg terang2 terangan mmg pemalas. Udahlah surau tuh kecil. Boleh plak dorang kaum kerabat lepak2 kt dlm surau. Dahlah melepak waktu bekerja. Mmg x de rs bersalah. Mmg muka wat 'dek' jek. Mmg x tahu bahasa. Mmg x de rase malu kt org tempatan. Mcm2 alasan yg dorang beri. Yg berlakon sakit mmg ramai. Hebat. Ade plak yg aku nmpk guna PAS pegi tandas utk tido kt surau. Sudahnya, sejadah laa jadi mangsa keadaan. Sejadah dijadikan bantal & SELIMUT. Selipar kt surau pon dh makin berkurang. Mana plak peginya selipar-selipir nih. Kehadiran dorang mmg membuat surau penuh tp dlm konteks yg berbeza. Bukan bertujuan mengimarahkan surau.

Satu lg perangai mat Pakistan yg keje kt tempat aku nih yg mmg aku x suka. Dorang akan terus bangun tinggalkan surau mcm tuh jek. Mcm tongkang pecah. Sejadah yg diguna, 'haram'nye dorang nk lipat. Wat sepah jek.

Pastu cara dorang solat pon agak berlainan & kadangkala mmg menganggu aku yg tgh solat. Agak pelik sedikit cara dorang solat. (Wallahua'lam. Hanya Allah shj yg tahu menilai ibadah seseorang). Mungkin sbb Mazhab berbeza kot. Dh laa mmg x phm sepatah haram pun ape yg dorang ckp. Komunikasi mmg out laa. Pihak HR pon dh beberapa kali 'serang' surau nih. Still sama jek. Mmg x mkn saman laa Mat pakistan nih. Mau aku nk sepak jek mat2 pakistan nih.

* kalo nk cari rezeki, buatlah keje tuh bebetul. Baru rezeki tuh berkat.

Monday, August 23, 2010

Aku yg bernasib baik

Salam 1Malaysia...

Semalam aku menemani my wife menyelesaikan saki baki kerja banci penduduk yg tarikh tamatnya sudah sampai ke kemuncaknya pd tgh mlm td. So, habis sudah kerja banci. Walaupun aku hanya sekadar membantu tanpa gaji, yg penting keselamatan my wife ttp aku utamakan. Lgpon aku mmg seronok sbb dpt mempelajari sikap penduduk Malaysia yg pelbagai..

Ketika dlm perjalanan pulang ke rumah, aku hampir2 terlibat dlm satu kemalangan. Kejadian ini berlaku betul2 di hadapan stesyen minyak Shell Kulai Besar arah selatan. Ada sebuah kereta Honda Accord Biru gelap tetiba masuk ke lane aku tanpa memberi isyarat masuk. Apalagi, aku terpaksa menekan brek kecemasan & cuba utk mengelak dr terlanggar keretanya. Udah laa kt belah kanan kereta aku nih ade divider. Mmg aku kuarkan semua skill kawalan memandu. Mmg hampir nk melanggar kereta tuh dn rasenya tinggal beberapa mm dr divider jln.

Sambil kawal stering kereta, sempat gak tekan hon. Sebelum tuh aku mmg dh bg high beam dr jauh kt kereta tuh sbb aku mmg nmpk cara die teragak2 nk masuk kt lane aku. Ruap2 mmg betul die nk masuk kt lane aku. Tp mmg time kete aku dh dekat bebetul kt sebelah kete die. Dh la buat salah. Wat muka x bersalah. Pastu mmg jelas aku nampak..(nih part yg aku paling benci)

DIE TGH GUNA HANDPHONE SAMBIL MEMANDU

Ishk. Nasib baik tgh bulan ramadhan. Tambahan plak teringat plak yg kt dlm porut my wife tuh lg. Kalo ikut hati mmg aku nk wat die ngan kete die suffer. Aku try gak kejar. Kete tu belok kanan, kalo tidak, aku akan pastikan yg ketenya akan terbabas. Lepas nih kalo aku nmpk kete tuh kt area Kulai, aku akan pastikan yg ketenya tidak terlepas.

WATCH OUT JD* 5*50.
You're WANTED

* Dh la nk dekat raya. Mau patah kaki gak kalo x de kete.

Sunday, August 22, 2010

Iftar beramai-ramai satu family

Salam 1Malaysia..

Alhamdulillah. Seronok. Gumbira. Itulah yg dpt aku ungkapkan apabila satu family besar dpt dikumpulkan untuk berbuak puasa beramai2 di rumah nenek sebelah ibu. Rasenya semua ahli keluarga ada kecuali adik aku yg berada di Sarawak kerana tuntutan tugas.

Pelbagai juadah terhidang. Mmg riuh rendah & seronok. Aku dpt lihat ukhuwah kekeluargaan yg terjalin mmg rapat. Setelah selesai berbuka puasa, ayah mengimamkan solat maghrib secara berjemaah & seterusnya solat Isyak. Paling best apabila kami ahli keluarga sama2 menunaikan solat sunat Tarawikh 8 rakaat yg diimamkan juga oleh ayah.

* Maaf entry x de gambar sbb masing2 tgh syok berkumpul ramai2.

Saturday, August 21, 2010

Terlebih Sudah..

Salam 1Malaysia...

Eh..Kejap jek kan. Arini dh hari yg ke-11 kita berada di bulan Ramadhan. Setakat nih Alhamdulillah. Allah masih memberi kesempatan utk aku terus beribadah.

Cuma aku ada perasan Geram, Marah, rase nk naik angin psl kejadian semalam. Inilah yg mmg x patut berlaku dlm bulan Ramadhan. Semasa org sibuk menunaikan ibadah Solat Maghrib lepas berbuka, tetiba aku dikejutkan oleh bunyi yg amat bingit utk didengar. Aku sekarang mmg "jaki" dgn bunyi mercun. Mmg terganggu. Dh lah main mercun bebetul kt depan rumah. Siap lg menyanyi2 ntahape2ntah. Wife pon ckp die terganggu dgn bunyi mercun tuh. Aku apelagi, buka tingkap, sound direct je lah. Rupa2nya, (ini yg aku x suka & tidak sanggup tahu) jiran sebelah rumah PIL aku nih, salah seorang anggota SILOP, yg sepatutnya melindungi undang2, telah menjadi duri dlam daging berperanan sbg tokan menjual bahan mercun nih. Yg menjadi pelanggan plak, anak2 jiran. Mmg jelas dari dlm bilik aku, terdengar sebiji2 akad jual beli bahan terlarang tuh. Ishkk. Inilah yg mmg mencemarkan nama pasukan SILOP sebenarnya. Mmg x patut.

Ingatkan setakat mercun jek yg aku dengar. Dlm pkl 10mlm, ade bunyi lagi hebat. Kn aku nih dibesarkan di Felda. Jd aku mmg tahu & pasti kan bunyi letupan tersebut. Bunyinya mmg terasa ade sedikit gegaran. Ghupanya, dorang lg advance. Main Meriam Tanah la pulok. Ishkk. Lg terganggu. Alarm kete plak beberapa kali berbunyi dek kerana bunyi letupan sebegitu kuat.

Aku pon x tahu ape nk buat. Mmg rumah PIL nih dlm kejiranan silop. Aku mmg terasa kesal. Rsnye suara aku jek yg kuat sound2 kalo nmpk ade bdk main mercun. Pastu budak2 tuh buat "dek" jek. Siap ade suara sumbang ckp," Pehal nk kecoh2. Nk takut ape. Bapak aku polis arr". Ni yg mmg aku kesalkan.

* Teringat dolu2 time sblm mercun diharamkan di Malaysia. Rasenye, aku pon mmg takut nk main mercun nih. Ayah plak mmg marah kalo aku adik beradik termain mercun nih. Nk masuk umah pon kecut..


Thursday, August 19, 2010

Astro oh astro..

Salam 1Malaysia..

Kesempatan dikala bercuti semalam, aku ke Astro Centre Taman Molek utk aktifkan kembali akuan astro yg aku sengaja block penggunaannya bermula dr tahun lepas. Selalunya aku akan membuat pembayaran melalui e-banking & segala urusan hanya menggunakan talian telefon. Tp semalam aku terlalu rajin kerana berpendapat sekiranya aku ke Astro centre sendiri, maka aku buleh dptkan penerangan terkini mengenai akuan astro. Nasib baik akaun astro tu buleh diaktifkan. Maklumlah tgh dlm kontrak. Mula2 cm rs x yakin yg astro bg aktifkan terus. Kn dh setahun aku x guna astro tuh. Lgpon kt umah parent aku mmg dh ade astro. So, kali nih aku nk guna astro nih kt umah mantohak aku.

Rupanya pembayaran di Astro centre nih x menerima sebarang bentuk tunai. Hanya menerima kad kredit & debit. Nasib abik dlm acc bank ade duit. Jd aku cucuk jek kad "kawanku" tuh utk jd kad debit. Pembayaran dh dijelaskan & aku dikenakan penalti sebanyak RM20 utk proses penyambungan balik perkhidmatan. Mereka janji yg kad astro aku akan aktif dlm masa 3 jam. Owh waktu aku di Astro Center tu dlm pkl 1.30tghari.

Aku menunggu dgn sabar. Dlm pkl 5, apabila aku cuba aktifkan siaran astro, hurm hampeh. X de lg. Siap kuar kt screen TV..

"Inactive astro account. Please made your payment or contact astro centre"

Apalagi, aku capai hp tepon centre. Biasalah kalo tepon syarikat besar2. Mcm yg kita nk kene dgr. Bukan blh terus ckp ngan operatornya. Bila hampir menunggu dekat 3 minit (kredit hp dh berjalan), baru dpt ckp ngan operator yg bertugas. Die ty aku dh wat payment ke. Nih yg aku angin. Aku siap byr direct kt Astro Centre tau. Nah kau. Berbakul2 aku komplen. Dia ckp blom terima payment. Pastu ckp pengktifan acc in progress. Ntah la mana satu yg betul pon aku x pasti. Ishkk. Lembab betul. Berani lak tuh ckp kt aku suh tunggu lagi dlm 3 jam. Setelah aku update decoder & kad astro tuh, kali nih kuar plak kt screen TV..

"Please check your smart card or contact astro centre"

Aku tepon lg. Kali nih dh nk time waktu berbuka. Spt biasa suruh tunggu lagi 3 jam. Akhirnya TV aku hanya bersiaran Astro pada jam 9.00 malam ataupun selepas 8 jam penantian yg mmg x berbaloi. Inilah die servis astro yg macam ....... nasib baik aku berpuasa. Mmg aku x puas hati dgn servis penyambungan nih. Dahla setiap penyambungan semual dikenakan RM20 tanpa notis.